loader
A koronavírus nem csökkentette az ingatlanárakat Szentendrén

A koronavírus nem csökkentette az ingatlanárakat Szentendrén

Elsőre talán azt hinnénk, hogy a járványidőszak alatt, ha nem is a mélybe zuhantak, de biztosan csökkentek az ingatlan-és albérletpiaci árak. Az utóbbira még valamelyest igaz az előfeltételezés, de a valóságban a lakóingatlanok árai inkább emelkedtek a legtöbb hazai városban, településen. Azt, hogy a többség táborát erősíti-e Szentendre, az ingatlannet.hu derítette ki.

5-10% a szentendrei lakóingatlanok drágulása

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint a szentendrei ingatlanárak semmivel sem alacsonyabbak most, mint a koronavírus megjelenésekor. A Covid19 azért mégis hatással volt a kínálati árakra, ugyanis nem nőttek olyan nagy mértékben, mint azt a korábbi években megszokhattuk.

Szentendrén a családi házak a 2020. március és 2021. május között időszakban négyzetméterenként átlagosan 10%-kal lettek drágábbak. Amikor a koronavírus felütötte fejét, még egyetlen négyzetmétert átlag 570 ezer Ft/m2-ért kínáltak eladásra, viszont idén júniusban ez felszökött egészen 630 ezer Ft/m2-re. A szentendrei téglalakások sem lettek olcsóbbak, esetükben 5%-os volt a drágulás mértéke, melynek eredményeképpen a júniusi átlag kínálati áruk 730 ezer Ft/m2-nél állt meg.

A görbéket elnézve nem lehetetlen, hogy az év második felében Szentendrén tovább duzzad majd mind a családi házak, mind a téglalakások átlagára. Olyan nagy léptékű felfelé ívelésre, mint ami a koronavírus megjelenése előtt jellemezte a hazai ingatlanpiacot, valószínűleg nem számíthatunk, inkább bátortalan áremelkedéssel, stagnálással kell számolnunk.

A családi házak nagy slágerek

Az ingatlannet.hu által készített diagrammon szabad szemmel is jól látszik, hogy Szentendrén a családi házak átlagára kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a téglalakásoké. Ez a jelenség országszerte jellemző. Hátterében pedig nem más, mint a világjárvány áll. A karantén után egyre népszerűbbek lettek a kertes családi házak a vásárlók körében, szemben a szűk terekkel rendelkező belvárosi kislakásokkal. A házak a kereslet élénkülésével együtt folyamatosan drágultak, míg a téglalakások veszítve népszerűségükből szinte csak stagnáltak. 

Belváros vs. vidék

A bezártság után a vásárlóknak nemcsak az ingatlantípusra vonatkozó preferenciarendszere változott meg, hanem az elhelyezkedésre vonatkozó is. A járványidőszak előtt a nyüzsgő belvárosok voltak a nagy kedvencek, most pedig a nyugalmas kertvárosok a favoritok

Ezek a változások persze nem tartanak majd örökké, könnyen lehet, hogy a tanév kezdetével és az irodai munkák visszaállásával újra a belvárosi kislakások lesznek a slágerek. Továbbá az állami kedvezményeknek köszönhetően fellendülő lakásépítés, valamint a rozsdaövezeti beruházások is a lakáspiacot támogatják.

Mindenesetre, a befektetőknek érdemes mérlegelni mi és mennyire fontos, emellett pedig számolni kell a változásokkal is. Lehet, hogy home-officeban nem fontos a munkahely közelsége és jó ötletnek tűnik egy vidéki településen zöld környezetbe költözni, de ha vissza kell menni az irodába, iskolába, sokkal kényelmesebb lehet egy belvárosi ingatlan. 

Forrás: ingatlannet.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok