loader
Továbbra sincs igazgatója a Ferenczy Múzeumi Centrumnak

Továbbra sincs igazgatója a Ferenczy Múzeumi Centrumnak

 

Nem sikerült igazgatót választani a Ferenczy Múzeumi Centrum élére a képviselőtestület keddi ülésén. Fülöp Zsolt polgármester azt mondta, a hat beérkezett pályázatból, ötöt formai hibák miatt utasított el az önkormányzat. Az egyetlen érvényes pályázatot Don Tamás, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ vezető kurátora nyújtotta be. Pályamunkáját, azonban verseny hiányában nem fogadta el a képviselőtestület. A grémium egybehangzóan a pályázat újbóli kiírása mellett döntött.

A Ferenczy Múzeumi Centrum korábbi igazgatóját, Prosek Zoltánt, a képviselőtestület, 2023. december 14-től mentette fel a munkavégzés alól. Igazgatói munkaviszonya, a városatyák döntése alapján, 2024. január 31-től, közös megegyezéssel szűnt meg.

A felmentés oka, hogy a grémium tavaly novemberi közmeghallgatásán, Zarubay Bence, képzőművész, konkrét példákkal alátámasztva, azzal vádolta meg Prosek Zoltánt, hogy az igazgatói posztra beadott pályázatában plagizált, vagyis saját gondolatainak tüntette fel mások szellemi alkotását. Prosek Zoltán kinevezése, 2020. június 1-től egészen 2025. május 31-ig szólt volna. A művészettörténész korábban több budapesti galéria vezetője is volt. Dolgozott az Új Dialóg Filmstúdió munkatársaként és a Paksi Képtár szakmai vezetőjeként is.

Az elmúlt három évben a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai, a Prosek Zoltán által kezelt kiállítások szövegeiben, katalógusaiban, több helyen bukkantak, hivatkozás nélkül megjelent szerzők írásaira. A múzeum honlapjáról a legtöbb érintett írást már eltávolították, azonban a múzeum látogatóihoz került kiadványokban megmaradtak.

Az átmeneti időszakban dr. Lauter Éva, korábbi igazgatóhelyettest bízták meg az intézmény vezetésével.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok