loader
Téli sportok a Pilisi Parkerdőben

Téli sportok a Pilisi Parkerdőben

Dobogókőn 35, Visegrádon 40 centiméteres a hótakaró. Aki szereti a téli sportokat, könnyen találmagának elfoglaltságot a környéken, az elmúlt napok havazásának köszönhetően.  A Pilis az említett helyszínek mellett további látnivalókat, sportolási lehetőségeket is kínál. Hívja fel a figyelmet a Pilis Parkerdő Zrt..

A legtöbb családban ilyenkor előkerülnek a szánkók, szerencsére bőven akad olyan domboldal, ahol a lakott területhez közel lehet csúszni egy jót. A Budai-hegységben számtalan szánkózási lehetőséget kínál a Hármashatár-hegyi reptér környéke, vagy magán a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler Károly kilátópont melletti lejtők. Ez utóbbi helyen segít a kilátón elhelyezett webkamera, amin indulás előtt ellenőrizni lehet az időjárást. Visegrád térségében a Zsitvay-kilátó és a nyári bobpálya melletti lankák kínálnak kevéssé zsúfolt szánkózó helyet.

A síelés szerelmesei is végre hódolhatnak szenvedélyüknek a térségben, hiszen Visegrádon működik a Nagyvillám Sípálya, amely ratrakolt és kivilágított pályákkal minden este 9-ig várja a síelőket. Itt azoknak sem kell unatkozni, akik történetesen nem akarnak síelni a családból, hiszen a sípályák mellett már szánkózni is lehet. Indulás előtt itt is érdemes megnézni a pálya webkameráit és tájékozódni az aktuális helyzetről. 

Igazi erdei sport a sífutás, amire a mostani körülmények között a Pilisi Parkerdőben is több helyen nyílik lehetőség. Szinte mindenhol elővehető a sífutóléc, ahol megmarad a tíz-húsz centi hóréteg, de érdemes felhívni a figyelmet a hűvösvölgyi Nagyrét és a Hármashatár-hegyi reptéren kialakított nyomokra. Mindkét terület viszonylag lapos, ideális sífutó terep, ahol a lelkes sportbarátok minden évben kialakítják azt a nyomhálózatot, amit a havas napokon bárki szabadon használhat.

Sajnos az utóbbi napokban nagyon vizes hó hullott a Pilisben és a Budai-hegységben, amitől igen komoly súly rakódott az erdő fáira. A turistautakon ezért néhány helyen találkozhatnak kidőlt fákkal, a fiatal fák pedig behajlottak, ami miatt a magasabb régiókban nehezebb a közlekedés. A nagy hóban különösen nehéz gyalogosan végigjárni a szurdokvölgyeket, mint például a Rám-szakadékot. Aki tehát gyalogos túrára indulna, mindenképpen megnövekedett menetidővel számoljon és fokozott figyelemmel járjon az erdőben. A szokásosnál is fontosabb a túrára történő felkészülés: legyen tartalék élelmiszer és meleg ital és mindenképpen magas szárú, vízhatlan lábbeliben, bakancsban vagy csízmában induljanak a téli erdőbe. Az aktuális időjárási helyzetről könnyen tájékozódhatnak a megújult parkerdo.hu oldalon, ahol összegyűjtve megtalálhatók a térség összes webkamerájának és időjárási megfigyelő pontjának adatai.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok