Szentendrén az 550 éves Budai Krónika másolata

Szentendrén az 550 éves Budai Krónika másolata

Megérkezett Szentendrére az idén 550 éves Budai Krónika különleges kiadása, amit az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa adott át múlt héten a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárnak. Az 550 példányban készült kötetet bárki megnézheti az intézményben.  

Átfogó, visszatekintő történeti előadás kísérte az idén 550 éves Budai Krónika faximile kiadás átadását, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, amit megnézhet, kézbe vehet az intézménybe látogató közönség.

A 2023-as kiadás két kötetből áll: az első a Hess-féle krónika 133 oldalának hasonmását tartalmazza. A másodikban a krónika latin nyelvű szövegének revideált változata, valamint annak magyar fordítása olvasható. A Krónikában megtalálható egy kísérő tanulmány, magyar és angol nyelven. Az első Magyarországon nyomtatott könyv reprodukcióját Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész hozta el Szentendrére.

„A kötet mai kiadása a legmodernebb technológiával készült, formáját tekintve, az 550 évvel ezelőtti Hess András munkájának a reprodukciója.”  – mondta Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész. „Onnan jött az ötlet, hogy az évforduló, májusban a Budai Várban tartott ünnepélyes eseményén, nagyjából 1000 méterre onnét, ahol 550 évvel ezelőtt készült az eredeti Budai Krónika, elhatároztuk főigazgató úrral, Rózsa Dáviddal, hogy elvisszük minden vármegyébe ennek a kötetnek egy tiszteletpéldányát.”

Az ország több pontjára kerül a jubileumi kiadványból, aminek köszönhetően egy kicsit közelebb kerül a XXI. századhoz az 550 évvel elelőtti történelem. A kiadványt, dr. Tóth Máté a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója vette át.

„Nagy örömmel fogadtuk az Országos Széchenyi Könyvtár megkeresését, hogy az 550 éves Budai Krónikának a faximile kiadását a könyvtárunknak átadják. És annak pedig különösen örülünk, hogy a Farkas Gábor Farkas előadásával együtt kapjuk meg ezt a könyvet.” - nyilatkozta a megnyitón az intézmény igazgatója.