Pomázon készítik Európa egyik legjobb sajtját

Pomázon készítik Európa egyik legjobb sajtját

A  World Cheese Awards elnevezésű rangos rendezvényen, ami a világ sajtkészítőinek egyik legfontosabb sajteseménye, két pomázi termék is arany minősítést kapott. - számol be róla a budakalász.hu portál. 

Az egész világra kiterjedő megmérettetést 1988 óta rendezik meg, idén 4502 terméket neveztek a világ sajttermelői. A 43 országból érkező nevezők termékei között összesen 6 arany minősítést osztottak ki Közép-Európában, amiből kettő, a 9 hónapos érlelésű Pilisi sajt és a 3 hónapig érlelt Tanya sajt is Pomázon készült, amiről a vince.hu-n is hírt adnak. 

A pomázi Breier Farmnál kizárólag a farmon nevelt tehenek tejéből készülnek a termékek. Az állatok nyáron itt legelnek a közelünkben, télen pedig napon szárított szénát kapnak. A rangos versenyre a világ legjobb sajtműhelyei neveztek, a Breier birtokon viszont mindössze két éve vágtak bele a sajtkészítésbe, korábban szántóföldi növényekkel és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak.

 

„A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető. A sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak” – nyilatkozott Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője.

 

Forrás: budakalasz.hu