loader
Agresszívak lehetnek a varjúfélék májusban

Agresszívak lehetnek a varjúfélék májusban

A Madártani Egyesület a városlakó emberek figyelmeztetésére sajtóközleményt adott ki a dolmányos varjak támadásával kapcsolatban.

„Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a »megmagyarázhatatlan« madártámadásokról beszámoló hírek” – írja honlapján a Madártani Egyesület.

Kezünkben lévő tárggyal védekezhetünk a varjak ellen. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni. A pánik nagyobb veszélyt jelenthet ránk, mint a madár – tudtuk meg az MME hivatalos oldalán.

Magyarországon emellett leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól óvakodhatunk tartanunk, mert ha a horgászcsónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek bizony keményen támadhatnak. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat illetve  fészküket is kerüljük el.

 

Forrás: MME

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok