loader
Településfásítási lehetőség önkormányzatoknak

Településfásítási lehetőség önkormányzatoknak

Közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítását szolgálja az Agrárminisztérium június 15-én kezdődő, 500 millió forintos Településfásítási Programja, amelyben a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek. - Olvasható a parkerdo.hu weboldalon.

Az agrártárca a 2019 őszén indított Országfásítási Program részeként hirdette meg a Településfásítási Programot. Ennek keretében a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek ingyenesen.  Az igénylés június 15-én 10 órától a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart. A települések 19 fafajból válogatva 10-30 fát igényelhetnek, így több mint 500 település zöldítéséhez is hozzájárulhat a program. Egy településről csak egy jóváhagyott igénylés lehetséges, amelyeket a beérkezés sorrendjében bírálják el. Az igénylés feltételei és menete, az igényelhető fafajok listája, a szükséges nyilatkozatminták és minden egyéb tudnivaló a www.orszagfasitas.hu weboldalon érhető el.

Az ültetésekre ősszel és jövő tavasszal kerül sor, az igénylők által szervezett közösségi rendezvények keretében. A szakszerű ültetés érdekében a programot koordináló Országos Erdészeti Egyesület mindenütt egy erdész szakember jelenlétét biztosítja.

A program célja nemcsak felhívni a figyelmet a fásítás fontosságára, hanem lehetőséget adni arra is, hogy az önkormányzatok, lakóközösségek, helyi civil szervezetek a maguk eszközeivel tevékenyen részt is vehessenek településük zöldítésében. Emellett kiemelt cél a Vidékfejlesztési Program népszerűsítése, amely komoly lehetőséget jelenthet a vidéki települések agrárgazdasági fejlődésében. A programnak fontos közösségépítő szerepe is lehet, a fák közösségi eseményként történő elültetésével vagy akár későbbi fenntartásával.

A Településfásítási Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja. A fák nevelését és szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja.

Forrás: parkerdo.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok