loader
Drón - Szabályok a levegőben

Drón - Szabályok a levegőben

30 nappal korábban kell bejelenteni a repülési szándékot a Légügyi Hatóságnak, ha drónozni szeretne valaki. Mire kell még figyelni, milyen okmányokat kell beszerezni, ezt kérdeztük meg a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársától.

Többféle légtértípus létezik, ez nem újdonság azoknak, akik már többször repültek drónnal, de nem csak a légtérre vonatkozó szabályokkal fontos tisztában lenni. Számos információt találnak az érdeklődők az internestes felületeken a drón reptetés szabályairól. Nagy jelentőséggel bír, hogy honnan szerezzük be az információkat mert, aki nem körültekintő, akár több milliót is fizethet, egyetlen drónozásért. "Pilóta nélküli légi jármű. Ez a hivatalos elnevezése a drónnak. Ezeket a légi járműveket csak a Légügyi Hatóság által kiállított engedéllyel lehet reptetni, ez egy ideiglenes engedély, amit 30 nappal a repülés előtt kell megigényelni. Fontos, hogy kötelező felőség biztosítás is legyen a légijárműre kötve. A hatóságnak minden esetben intézkedni kell, ha bejelentés érkezik, vagy észleli a repülést. Az engedélyek és a biztosítás megléte az, amit ellenőrzünk. Ha a használó nem tudja ezeket a helyszínen bemutatni, akkor eljárás indul ellene. A hatósági engedély hiányának szabálysértési eljárás lesz a következménye, a Szabálysértési Hatóság dönt az összegről. A biztosítás, vagy ha gazdasági tevékenységet végez, akkor a külön engedély hiánya esetén közigazgatási eljárás indul, ebben az esetben 0-tól 100 millió forintig terjedhet a pénzbüntetés" - mondta el Gulyás Anita a rendőr alezredes.

Mindenkire egyformán vonatkoznak a szabályok a szakember szerint. Gulyás Anita rendőr alezredes hozzátette a térségben is volt példa arra, hogy intézkedni kellett, bejelentés alapján. Nem elég 30 nappal korábban bejelenteni a repülést, felszállás előtt 30 perccel is értesíteni kell a Légügyi Hatóságot a felszállásról, ezzel aktiválódik az engedély, a leszállást követően vissza kell vonatni a légtérhasználatot. 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok