loader
Hajnóczy Soma: Vigyázat, ez nem kamera trükk!

Hajnóczy Soma: Vigyázat, ez nem kamera trükk!

Az emberek azért nem jönnek rá, mert annyira egyszerű!

Laza, vicces karaktere könnyed szórakoztatást ígér, szakmája pedig „igazi” csodákat. Évekig tartó felkészüléssel, 2009-ben lett világhírű Hajnóczy Soma, amikor Phone Act nevű előadásával kétszeres bűvész világbajnok lett. A márciusban megrendezésre kerülő Illúzió Mesterei előadás apropóján kérdezte őt Molnár Szabolcs a Sztárportréban. Mire vágynak a nézők ma? Találkozott-e már Soma számára is megmagyarázhatatlan dologgal, ami nem bűvészmutatvány vagy trükk volt? Szokta-e a bűvész állandóan azt érezni, hogy be akarják őt csapni? Könnyed, kötetlen beszélgetés, és egy valódi trükk a műsorban!

Soma hat évesen kapta meg első bűvészdobozát, és tíz volt, amikor már komolyan készült az illuzionista pályára. Évekig gyakorolt, és egészen fiatalon, végzős egyetemistaként lett világhírű. 2009-ben a Phone Act című műsorával Pekingben, az általános bűvészet kategóriában nyert világbajnoki címet. Csak ezt az egy műsort egyébként 9 évig gyakorolta. Ugyanitt, a háromévente megrendezett világbajnokság abszolút nagydíjas bűvésze is ő lett. Az átütő sikert meglovagolva, pénzügyi pálya helyett, több év utazás következett az életében, világhírnév és fellépések százai. 2015-ben lett a szakma "veteránja" úgy, hogy az első magyar, és egyben legfiatalabb zsűritagként zsűrizhetett a 26. Bűvész Világbajnokságon. Ezután abbahagyta a világjárást, és haza telepedett.

Jelenleg új trükkökön dolgozik, bűvészvideókat gyárt, különleges műsorokat tervez, de mostanában a Dumaszínházban humoros fellépéseket is vállal bűvészkedéssel egybekötve. Ezekben a napokban az általa alapított, idén negyedszerre megrendezett Illúzió Mesterei c. bűvészgáláról is beszélt, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik.

Az interneten 15 millióan látták már trükköket bemutató videóit. Hiába gondolnánk, hogy filmen könnyű bűvészkedni, azt ígéri, és nézővel bizonyítja is, hogy amit látunk nem digitális utómunka, hanem valódi bűvészet. Rodolfo, az első világhírű magyar bűvész még arra figyelmeztetett, hogy "Vigyázat, csalok!", ő már azt ígéri, hogy #ezNEMkameratrükk.

A Sztárportré eszmeiségéhez méltóan, olyan kérdések merültek fel az interjú során, amelyeket a mai rohanó világban nem sokan tennének fel egy ilyen sikereket elérő művésznek. Pedig sokakat érdekelhet:

Soma szerint a kulcs a másképp gondolkozás: „Ahhoz, hogy valaki bűvész legyen, és a szórakoztatás kedvéért be tudjon valakit csapni, szükséges egyfajta gondolkodásmód, amit meg lehet tanulni. Ez olyan, mint amikor valaki matematikus, irodalomtanár, vagy zenész, akkor úgy kezd el gondolkozni. Az emberek azért nem jönnek rá a bűvésztrükkök megoldásaira, mert annyira egyszerűek." A szemünk előtt történt illúziókat mindaddig a csodával egyenértékűnek tartjuk, míg nem találunk rá magyarázatot - és pont ezért szórakoztatnak. Soma szerint az emberek csoda iránti gyermeki vágya vonzza őket a bűvészek világába.

„Hiszek abban, hogy csodák léteznek. Akár hétköznapi csodák, pl. pénzügyi értelemben, párkapcsolati értelemben, munkában vagy máshogy. Szerintem az emberek szeretnek ebben hinni - ezért van létjogosultsága az én szakmámnak. Amit én csinálok, az önmagában nem csoda. A csoda nem az én kezemben, hanem a néző fejében történik."

Akinél ez a csoda nem történik meg, talán egy olyan kincset veszített el, ami eredetileg minden gyermekben ott él: a hétköznapi dolgokra való rácsodálkozás, a belefeledkezés képessége. Talán ezért is van annak súlya, amit Soma az interjú egy pontján a gyermeki énünkről mond: "Hallgatni kell a belső énre. Valakinek ez abban merül ki, hogy elmegy mindig kirándulni, van akinek abban, hogy társasjátékozik másokkal, van aki összejár zenélni az ismerőseivel... Mindenkinek meg kell találni, hogy hogyan tudja támogatni a belső gyermeket."

Mik Soma igazi csodái, amelyek nem érnek fel semmilyen trükkhöz? Erre is válaszol Hajnóczy Soma a videóban, amelyet itt nézhet meg.

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok