loader
Magyarság KicsiNagykövete verseny - a Pest megyei győztesek Budakalászon találkoztak példaképeikkel

Magyarság KicsiNagykövete verseny - a Pest megyei győztesek Budakalászon találkoztak példaképeikkel

A Magyarság KicsiNagykövete verseny országos döntőjéhez közeledik.  A verseny célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását. A megyei döntők során egyéni és csapatfeladatokkal is találkozhattak az indulók. Ezek alapján minden megyében kiválasztották a KicsiNagykövetet és a sport, agrár, valamint kulturális KicsiAttasét.

A Pest megyei győztesek egy különleges eseményt szerveztek maguknak szüleik és támogatóik segítségével Budakalászon, az "űrhajós emlékfa" udvarában szeptember 14-én, szerdán. Tizenhét évvel ezelőtt Farkas Bertalan asztronauta, Magyarország első űrutazója és űrhajós társai egy gesztenyefát ültettek a Zrínyi utca egyik családi házának a kertjében, a fa mellé egy emléktáblát helyeztek el 2020-ban.

Többek között az asztronauta is szerepelt a gyerekek példaképei között, akit saját készítésű ételeikkel vendégeltek meg rendezvényükön. Az eseményre meghívást kapott Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár is és az attasék valamennyi példaképe. A gyerekek feladata volt az ételek elkészítése, feltálalása, és a vendéglátást követően kérdéseket intézhettek ikonjaikhoz.

Farkas Bertalan számára nagy megtiszteltetés, hogy a Magyarság KicsiNagykövete programsorozat alkalmából őt is meghívták erre az eseményre. Az egykori űrhajós szerint, a mostani díjazottak már gyermekkorukban is jó ügyek élére állnak, így nagy az esélye annak, hogy felnőttkorukban is maradnak ezen a pályán. A gyerekeknek szánt útravalójában a legnagyobb hangsúlyt az idegen nyelvek ismeretére helyezte.

Vitályos Eszter kiemelete, fontos, hogy a közszolgálat témája iránt nyitott iskolásokban már idejekorán tudatosodjon az ezzel a munkával járó felelősség érzete. Egy-egy KicsiNagykövet, KicsiAgrárAttasé, KicsiKultúrAttasé és KicsiSportAttasé jutott be 18 megyéből az országos döntőbe. A Szentendrei Református Gimnázium egyik ötödik osztályos tanulóját választották Pest megyében az agrár terület attaséjának; Páhány Botond öregbíti majd városunk hírnevét a megye képviseletében. Összesen hetvenkét diák méri majd össze tudását a döntőben, amely szeptember 30-án lesz a Nemzeti Múzeum Dísztermében. A fővédnök Novák Katalin Köztársasági elnök lesz.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok