Védekezzünk az allergén gyomok ellen!

Védekezzünk az allergén gyomok ellen!

A hatékony védekezés alapja a gyomnövények felismerése, különös tekintettel a parlagfűre, melynek pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. A növényvédelmi törvény értelmében, szigorúbb szabályok vonatkoznak azokra, akiknek a telekterülete parlagfűvel fertőzött!

 A parlagfű júliustól október végéig virágzik. Irtása leghatásosabb tavaszi megjelenésétől kezdve, korai gyomlálással. A gyomot gyökérrel együtt kell kihúzni, illetve tömegesebb előfordulása esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálással lehet irtani. További szaporodását a feltört, elhanyagolt területek füvesítésével lehet meggátolni.

Budakalász Önkormányzatának a közterületek rendjéről szóló 12/2004.(IV.30.) sz. rendelete alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan, az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről.

A növényvédelmi bírság mértéke a gyomos ingatlan nagyságától függően, 15.000 Ft-tól akár 5.000.000 Ft-ig is terjedhet! A köztelkek mellett, a szántóföldek tulajdonosaira is érvényes a jogszabály!