loader
Társkeresőn történő csalásokra hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Társkeresőn történő csalásokra hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett a rendőrségre az úgynevezett „romantikus csalásokról”, melynek célja, hogy pénzt csaljanak ki a potenciális sértettektől – jellemzően 55-60 év feletti emberektől- érzelmekre apellálva. 

A társkereső-vagy közösségi oldalon regisztrált személy ( a csaló ) hamis profilt hoz létre, melyhez hamis fotót és hamis adatokat használ. Gyakori, hogy katonának, orvosnak, özvegynek, gyermekét egyedül nevelő nőnek vagy férfinak adja ki magát.

Amint a hamis társkereső profilt használó csaló meggyőződik arról, hogy elnyerte a kiszemelt úr/hölgy bizalmát, megkéri áldozatát, hogy küldjön neki pénzt, különböző indokokra hivatkozva, például, hogy szeretné személyesen megismerni, de az utazásra, vízumra nincsen pénze; vagy családi vállalkozása bajban van és ha nem kap pénzt, mindenét elveszíti. A rendőrség arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy próbálják meg leellenőrizni az ismerkedni szándékozó személy adatait, fotóját, illetve személyes adatokat ne osszanak meg magukról vele és semmi esetre se küldjenek pénzt az illetőnek.

Legyen óvatos, hogy ne váljon romantikus csaló áldozatává! Ha úgy érzi becsapták, tegyen feljelentést a rendőrségen!

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok