loader
Befektetési csalásra figyelmeztet a rendőrség

Befektetési csalásra figyelmeztet a rendőrség

A gyanútlan felhasználó általában Facebook hirdetés, vagy böngészés közben akad a csaló hirdetésre, cikkekre, amelyek minden esetben nagy hozamú befektetésekről szólnak. Az áldozat regisztrál az oldalon, ahol megadja e-mail címét és telefonszámát, majd a Dakken Groupos csalók e-mailen és/vagy telefonon keresztül felveszik vele a kapcsolatot. Pl.: thomas.frank[@]dakkengroup[.]com

A csalók tört magyarsággal, részben magyarul, részben angolul beszélnek telefonon. A felhasználót először a dakkengroup[.]com weboldalra navigálják, és bitcoin befektetésekkel foglalkozó oldalak segítségével, tőzsdei adatokra hivatkozva, nagy hozamú befektetési lehetőségekkel győzik meg a felhasználót. A következő lépésben a csalók egy olyan programot töltetnek le az áldozattal ─ számítógépekre általában a TeamViewert, mobil készülékekre pedig legtöbbször az AnyDesket ─ amivel azután távolról hozzá tudnak férni az áldozat eszközéhez. Az áldozat hozzájárulásával így tudnak levonni kisebb, nagyobb összegeket a számlájáról. Megszerezhetnek személyes adatokat, banki adatokat.  

Javaslatok:

Amennyiben fenti vagy hasonló hirdetésbe botlunk, hagyjuk figyelmen kívül! Ne adjunk hozzáférést idegen személy/ek/nek a gépünkhöz, illetve ne töltsünk le ismeretlen programot a gépünkre!

Azonnal keltsen gyanút, ha egy ügyintéző bármilyen témában:

  • egy program letöltésére kér minket;
  • ha sürgetőleg lép fel;
  • ha egy „kihagyhatatlan ajánlattal” keres meg bennünket!

Ha mégis megtörtént a baj, tegyen feljelentést a rendőrségen, és azonnal zároltassa a számláját!

 

Forrás: https://nki.gov.hu/it-biztonsag/hirek/vigyazat-befektetesi-csalas/

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok