loader
Idén 70 éves a Ferenczy Múzeumi Centrum

Idén 70 éves a Ferenczy Múzeumi Centrum

Az idén 70. születésnapját ünneplő Ferenczy Múzeumi Centrum június közepétől újra megnyitja kapuit. Új kiállításokkal – Balogh László festőművész és a Barcsay-díjasok kiállítása, Kincskeresés, kaland, tudomány: közösségi régészeti kiállítás, Csákány István képzőművész kiállítása – és június 26-án a Múzeumok Éjszakája programjaival várja a művészetbarátokat az FMC.

Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében.   
A megnyitó időpontja: 2021. június 19. szombat, 17:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.
A múzeumi szférában és a köztudatban az elmúlt években bukkant fel a közösségi régészet fogalma. Az együttműködés a régészet iránt érdeklődő civilekkel új impulzusokat és szereplőket hozott a régészetbe, ami merőben új kutatási szempontokhoz és eredményekhez vezetett. A közösen végzett terepi kutatómunka, a fémkeresőzés elterjedése, a kutatás látókörébe kerülő emlékanyag valóságos információrobbanást jelentett a tudományos kutatás számára: kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékek kerültek be az örökségvédelmi intézményekbe, amelyek sok tekintetben újraírják az elmúlt korok anyagi kultúrájáról vallott elképzeléseinket.
További részletek az esemény facebook oldalán >>

Az érzések geometriája – Balogh László kiállítása
A megnyitó időpontja: 2021. június 17. csütörtök, 18:00
Helyszín: IKON, Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.
Balogh László pályája a ’60-as években kezdődik szülővárosában, Szentendrén. Látásmódját elsősorban atyai barátja, Barcsay Jenő, és a városban működő Deli Antal, Vajda Lajos, Kmetty János művészete alapozza meg, de utazásai kitágítják az alkotói horizontját. Balogh ma is aktív, szenvedélyes költői alkat, azonban munkái fegyelmezett, szigorúan felépített konstrukciók, amelyeknek belső szabályai az évek múltával lazulnak és a legutolsó műveken oldottabbá válnak. Az évek során egyre karakteresebbé, tisztábbá váló, konstruktív, ugyanakkor erősen emocionális, spontán alkotói módszerébe beengedi a korábbi organikus “lírai” alapformákat. Ugyanakkor a színek játékos dinamikájára, kontrasztjára-harmóniájára, intenzív erejére épített képei ekkor már mentesek a felismerhető valóságelemektől. Az IKON kiállítótérben bemutatott festményei felrajzolják Balogh László pályaívét. Emblematikus, korszakjelölő képeinek jelentős része a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből, az utóbbi évekből való festményei a művész műterméből kerülnek kiállításra.
A megnyitó facebook oldala >>

BARCSAY-DÍJ 2019, 2020
Megnyitó időpontja: 2021. 06. 17. csütörtök, 18:30
Helyszín: Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.
A 35 év alatti, pályakezdő művészeknek évente odaítélt Barcsay-díjat a jogörökös Kónya házaspár által alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány osztja ki. A díjazás fő szempontja, hogy azon feltörekvő, fiatal festők szakmai útját segítse, akik az alkotás iránti alázatukkal és tehetségükkel kitűnnek kortársaik közül.
A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és a Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében létrejövő tárlaton a 2019-es és 2020-as év díjazottjainak munkáiból nyílik a kéthetes kiállítás a Vajda Múzeumban.
2019-ben Szilágyi Péter és Végvári Gergely, a 2020-as évben pedig Cservenka Edit, Fekete Szilvia és Kármán Dániel nyerte el a Barcsay Jenő szellemi örökségéhez kötődő szakmai kitüntetést.
A megnyitó facebook oldala >>

A rendezvények védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogathatók.
A programváltoztatás jogát fenntartják! A pénztárak 17:30-ig tartanak nyitva.

További információk:
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum
Insta: ferenczymuzeumicentrum
www.muzeumicentrum.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok