loader
A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum is csatlakozik a Kulturális örökség napjai rendezvényhez

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum is csatlakozik a Kulturális örökség napjai rendezvényhez

A BKV két múzeuma és a Ferenc áramátalakító is várja a látogatókat tárlatvezetésekkel a Kulturális örökség napjai programjaihoz kapcsolódva szombaton és vasárnap. 

Az idén 30 éves szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum is kapcsolódik a Kulturális örökség napjai programsorozathoz. A Városi Tömegközlekedési Múzeum műemléki épületében ápolja és őrzi a városi közösségi közlekedés tárgyi emlékeit. Hatalmas kiállítótérrel, megújult történeti tárlattal és több mint 70 darabból álló járműparkkal várja a látogatókat. 

A hétvégén az egyedülálló ipari emléknek számító, 1908-ban épült Ferenc áramátalakítóban működés közben lehet megtekinteni az 1000 kW-os, több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket. Az építmény nem csupán technikatörténeti műemlék, mert a mai napig biztosítja a fővárosi közúti villamosközlekedés áramellátását - olvasható a vállalat közleményében.
A Földalatti Vasúti Múzeum már önmagában a kulturális örökség része, hiszen a kontinens első földalattijának egy eredeti, mára már lezárt szakaszában található. Az állandó kiállítás dokumentumokon, tervrajzokon, építési naplókon, és korabeli járműveken keresztül mutatja be a Millenniumi Földalatti Vasút történetét.
A Deák téri aluljáróban megtekinthető a Talált Tárgyak Tárlata 2. kiállítás is, amely a BKV járatain felejtett érdekes, izgalmas, időnként szürreális tárgyakból mutat be válogatást. Mindezek mellett egy videó is látható lesz ugyanitt a V4-ek és Szerbia, valamint a Vajdaság együttműködésében megvalósuló, az országok vasúti örökségeit bemutató projektjéről, amelyen a BKV két járművel, a Budavári Siklóval és a Millenniumi Földalatti Vasúttal szerepel.
   

forrás: MTI

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok