loader
'56-an falun címmel programok a Skanzenben

'56-an falun címmel programok a Skanzenben

Október 21-23-án, a nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek. A hosszú hétvége kézműves programjai is a korszakot hozzák közel.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat találnak, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. A történelmi pontokon megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak. A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt, ahol egy szál bőrönddel menekültek az országból a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a „falvakat”, a Bagladi konyhában Margit néninél pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak. A kézműves programok során a gyerekek is ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. A tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódnak, a bringatúrák viszont a Skanzen Malom évében felújított malmait járják körül.

 

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

'56-an falun címmel programok a Skanzenben
'56-an falun címmel programok a Skanzenben

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok