loader
Pályázatot írnak ki a leégett Spar környékének fejlesztésére

Pályázatot írnak ki a leégett Spar környékének fejlesztésére

A szentendrei Képviselő-testület legutóbbi ülésén, az egyik legfontosabb téma - amit sürgősségi indítványként tárgyaltak - a HÉV állomás környékén fekvő, önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra vonatkozó, földhasználati és településrendezési szerződés megkötésére irányuló nyilvános pályázat kiírása volt. Tehát a tulajdonjog az önkormányzaté marad.

A képviselők hosszasan tárgyalták az előterjesztést. A napirendhez elsőként Zakar Ágnes szólt hozzá, aki elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a fejlesztést, de annak megvalósítását ő máshogy intézné. A képviselőasszony kérdésére válaszolva Fülöp Zsolt elmondta, hogy a murvás parkolónál található, magántulajdonban lévő érintett ingatlan tulajdonosával igyekeznek megegyezni a kártalanításról, ha ez nem működik, kisajátításra kerül majd sor. A polgármester hangsúlyozta, hogy a tervpályázatot a fejlesztőre, a pályázat majdani nyertesére bízzák, takarékossági okokból is. A pályázónak három koncepciótervet kell benyújtania, majd az ebből kiválasztott végleges változat alapján születik meg a kiviteli terv. A területen felépítménnyel rendelkező tulajdonosokkal többször is tárgyaltak, és abban maradtak, hogy amennyiben a jelenlegi tulajdonosok a megvalósuló beruházásban azonos feltételek mellett szeretnének boltot üzemeltetni, akkor előnyt élveznek a többi jelentkezővel szemben, és ők kapják meg a bérleti jogot. Hozzátette, a területet csak egységesen lehet felújítani, amelyben a felépítmény tulajdonosok és a leendő beruházó egyezik meg az együttműködés részleteiről.

Laárné Szaniszló Éva, képviselő a lakosság bevonását a tervezésbe kifejezetten pozitívnak nevezte és kérte a polgármestert, hogy a beruházással kapcsolatos költségek között szerepeljen a szakértőnek járó díj, mert az nem található az előterjesztésben.

 Fülöp Zsolt elmondta, olyan bonyolult fejlesztésről van szó, amelynek nagyon sok buktatója van, ezért is tartja indokoltnak, hogy a hasonló fejlesztésekben nemzetközi hírnevet is szerzett szakértőt be tudtak vonni a folyamatba. Kiemelte, ebben a fejlesztésben egyetlen fillér önkormányzati pénz sincs. A havi 150 ezer forintos megbízói díjat pedig jelképesnek nevezte a feladathoz mérten, hiszen ennek sokszorosát szokták számlázni hasonló állami beruházásoknál a szakértők. A Hév-végállomás környékének fejlesztését érintő kérdésekben a polgármester tanácsadója Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke lett, aki szintén felszólalt a Képviselő-testület ülésén. Kiemelte, ez a fejlesztés nem kifejezetten vonzó a beruházók számára, mert nagyon sokféle érdeket kell figyelembe venni és összehangolni, egyezségre kell jutni az érdekelt felekkel. De még ha lesz is befektető, aki több tízmillió forintból elkészíti a terveket, akkor is előfordulhat – és ez a legnagyobb kockázata a beruházónak –, hogy a kormány által létrehozott plázastop bizottság azt közli, nem ad engedélyt a beruházásra. – hangsúlyozta Gyalay-Korpos Gyula.

 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok