loader
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - nyitva maradhatnak a templomok

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - nyitva maradhatnak a templomok

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy döntött, hogy a katolikus templomok nyitva maradnak.

A katolikus templomok a szigorítások után is nyitva tarthatnak, miséket viszont csak a szigorú járványügyi szabályok betartásával végezhetnek – derült ki a Magyar Katolikus Püsköki Konferencia mai közleményéből. A húsvéti szertartások megtartásáról később döntenek.

"1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetőek, az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

2. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.). Ezt a felmentést – a fertőzés elkerülése céljából – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai újfent megadják további intézkedésig.

3.Templomaink mellett az egyházi intézményeinkben és a plébániáinkon is, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat" - olvashatjuk a közleményben.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok