Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben

2021. június 23-tól  országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. További részletek a www.erdotuz.hu oldalon olvashatóak. A tilalom visszavonásig érvényes. Olvasható a parkerdo.hu oldalon.

A tűzgyújtásról

A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Az erdőtüzeket megelőzni nagyon könnyű, csupán egy kis odafigyelés szükséges, ha viszont már fellobbantak a lángok, akkor évtizedek munkája veszhet kárba, és legalább ugyanennyi idő kell a károk helyreállításához.

Ezért kérjük, tájékozódjon tűzgyújtás előtt, hogy nincs-e érvényben a területen tűzgyújtási tilalom, és tartsa be az erdei tűzrakás legalapvetőbb szabályait. Ügyeljünk arra, hogy a szabadtéri tűzrakás mindannyiunk számára pozitív és örömteli élmény maradhasson!

Hol és hogyan gyújthatunk tüzet az erdőben?

  • Tájékozódjunk, hogy nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom, naprakész információkat a www.erdotuz.hu oldal tartalmaz.
  • Ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, akkor szabadon gyújthatunk tüzet a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken. Ha nem kiépített helyen akarunk tábortüzet gyújtani, ahhoz kérjük a helyi erdészet engedélyét!
  • Tüzet csak szélcsendes időben gyújtsunk!
  • Tűzrakáshoz használhatjuk az erdőterületen található hullott, száraz faanyagot. Ne törjünk le azonban ágakat, és semmi esetre se vágjunk ki élő fát!
  • A bográcsozás vagy szalonnasütés közben keletkezett hulladék egy részét elégethetjük a tábortűzben. Ne égessünk azonban műanyagot (pl. flakonokat, üdítős palackokat) vagy fémtárgyakat (pl. konzervdobozt). Ezekből egyrészt a környezetre veszélyes égéstermékek szabadulnak fel, másrészt nem égnek el teljesen, és a programunk után másnak kell eltakarítani a maradványokat a helyszínről.
  • Távozás előtt biztonságosan oltsuk el a tüzet! Először hagyjuk a tüzet leégni, majd az a legjobb, ha a parazsat vízzel is lelocsoljuk. Ha nem lenne elegendő víz a közelben, akkor földdel, kővel fedjük le a parazsat. A még égő, füstölgő tüzet semmi esetre se hagyjuk el!

További hasznos információk olvashatók a tűzgyújtással kapcsolatban a www.erdotuz.hu oldalon.

FONTOS! Ha erdőterületen tüzet észlel, haladéktalanul értesítse az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot a 112-es vagy a 105-ös telefonszámon!

Forrás: parkerdo.hu

Kép forrása: internet