loader
Pert indított az ügyészség egy szentendrei ingatlanközvetítő iroda ellen

Pert indított az ügyészség egy szentendrei ingatlanközvetítő iroda ellen

Egy szentendrei ingatlanközvetítő iroda olyan blankettaszerződéseket kötött, amikben rögzítették, hogy a közvetítőnek azért is fizetni kellett, hogy hirdesse a lakást, valamint akkor is, ha a tulajdonos talált vevőt, vagy, ha az adott ajánlatot visszautasította a tulajdonos. Az ügyészség pert indított az iroda ellen, amit meg is nyert. - írja az origo.hu

A cikk írója felhívja a figyelmet, hogy a KÖZVETÍTŐI SZERZŐDÉS JELLEMZŐEN SIKERDÍJAS, VAGYIS CSAK AKKOR KELL FIZETNI, HA AZ ÜZLET LÉTREJÖTT. Ez azonban nem mindig így kerül a szerződésekbe, ezért az ügyészség rendszeresen átnézi az ingatlanközvetítői cégek szerződéseit.

Egy ilyen vizsgálat után indított pert egy országos hálózathoz tartozó, szentendrei ingatlanközvetítő cég ellen. A közvetítő blankettát csinált a lakásukat áruló tulajdonosoknak, amikben az ügyészség több jogsértő részletet is talált.

KÉT SZERZŐDÉSI PONT IS KIKÖTÖTTE, HOGY AKKOR IS KELL FIZETNI A KÖZVETÍTŐNEK, HA NEM TALÁLT VEVŐT A LAKÁSRA. EZEN FELÜL MÁR AKKOR IS FIZETNI KELLETT, HA AKTÍVAN HIRDETTÉK A LAKÁST, DE NEM VEZETETT EREDMÉNYRE.

Ez azért tisztességtelen, mert így a tulajdonosnak kellett vállalnia a kockázatot, ha a közvetítői munka nem volt sikeres.

EGY MÁSIK SZERZŐDÉSI PONT SZERINT AKKOR IS KI KELLETT FIZETNI A KÖZVETÍTŐT, HA A VEVŐJELÖLT AJÁNLATOT TETT, DE AZT A TULAJDONOS ALAPOS OKBÓL VISSZAUTASÍTOTTA.

Az ügyészség keresete után a bíróság megállapította, hogy a szerződési feltételek érvénytelenek, minden szerződésre kiterjedően. Az iroda fellebbezett a döntés ellen.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ami így jogerős.

Forrás: origo.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok