loader
Gyertya, fényfüzér, csillagszórók: kellő odafigyeléssel a lakástüzek elkerülhetők

Gyertya, fényfüzér, csillagszórók: kellő odafigyeléssel a lakástüzek elkerülhetők

Jelentős mértékben nő a lakástűz esetek száma ilyenkor karácsony környékén. Az égve maradt gyertya, a gyerekek körében kedvelt csillagszóló, a felkapcsolt fényfüzér gyakran váratlan és végzetes balesetet okozhat.

A fűtésszezon kezdetével párhuzamosan megnövekszik a lakástüzek száma is. A tűzvizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb lakástűz emberi tevékenységgel függ össze. Sok esetben az emberi mulasztás vagy gondatlanság az oka. Nyáron a szabadtéri tüzekből van több, télen pedig a lakástüzek a jellemzőbbek.

 

Ha a baj bekövetkezett, akkor először tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot, majd, amit a házban élő önmaga is megtehet az az, hogy azonnal áramtalanítja az épületet. Ezzel a legtöbb esetben meg is lehet akadályozni a tűz tovább terjedését.  A fényfüzérek mellett a gyertya is okozhat tüzet, ha nem kellő körültekintéssel égetik azt.  Idén, amikor a járvány helyzet miatt a szokásosnál is többen tartózkodnak a lakásban, az otthon melegét radiátorokkal és egyéb fűtőberendezésekkel biztosítják az ottélők. Ezek kapcsán szintén végzetes hibákat lehet ejteni. A fűtőtestek ruhák szárítására nem alkalmasak, sok esetben veszélyesek lehetnek. 

A lakástüzek többségénél nem közvetlenül a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. Ugyanennyire ajánlja a szén-monoxid érzékelők használatát a Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Csámpai Attila, szóvivő a Szentendrei Médiaközpontnak elmondta, hogy ezek közül is csak bevizsgált termékeket alkalmazzanak minden háztartásban. A füstjelző és a szénmonoxid érzékelő együttes használatával a baj időben felismerhető lehet és a tragédia elkerülhető.

 

 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok