loader
Templom szentelés a Skanzenban

Templom szentelés a Skanzenban

Megáldották a Skanzenban található görögkatolikus templomot a felújítást követően, szeptember 25-én, vasárnap. A szertartást Kocsis Fülöp, Görögkatolikus érsek-metropolita végezte.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Pomázi Görögkatolikus Parókia szervezésében áldották meg vecsernye keretében a Skanzenben található Mándoki görögkatolikus  fatemplomot, ami építészileg egyedülálló az országban - eredetileg a község Bukóc nevű dombja szélén állt. A 70-es évek elején lebontották és elszállították a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A Szent Miklós tiszteletére emelt templom építési ideje vitatott - 1550 vagy 1640 körüli. A templom egyhajós, négyszögszentélyű, tapasztott boronafalas faépület. Keletelt templom nyugati homlokzatán a zsindelyes sátortető előrenyúló részét négy faoszlop támasztja meg. Az így kialakult előcsarnok mögött emelkedik a kétszintű zárt négyszögű fatorony, melyet zsindelytető zár le. Az ünnepséget a szorványban élő hívek is megtisztelték jelenlétükkel. A felekezet tagjai fontosnak tartják az összetartozást, a közös imádságot, amit az őszi szentendrei esemény is bizonyított. A görög katolikusok hite, szokása szerint a templomokat, a felújításokat követőn is meg kell áldani, minek az elmúlt hétvégén lehettek részesei a látogatók. 

A görögkatolikusok közössége összetartó városunk mellett Ürömön, Pomázon is tartanak rendszeresen Szent Liturgiákat az elkövetkezendő időszakban.


Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok