loader
Élménygyűjtő családi majális a szentendrei Skanzenben

Élménygyűjtő családi majális a szentendrei Skanzenben

A közelgő május elsejei hosszú hétvégén a Skanzenbe látogatóknak a családi majálison, jó levegőn, különlegesen szép környezeten felül számtalan különleges élménygyűjtő programban lehet részük. Idén is ekkor hirdetik ki az alkotónapi pályázat eredményét is, mely ezúttal a Gyűjtőpont címet kapta. 

A háromnapos hétvégi programsorozat naponta más-más megvilágításba helyezi a gyűjtőpont 
fogalmát. Május 1-én a Gyűjtőpont Alkotónap keretében a művészet, a tudomány és a 
meghökkentő tárgyak kerülnek a középpontba. Május 2-án, a Kap-tár napon a 
gazdálkodás és természet adja a keretet, május 3-án, anyák napján pedig a család, a közösség 
meghitt együttlétére nyílik lehetőség.

Most is helyet kapnak vendégmúzeumok, -intézmények, mesteremberek. Pénteken a látogatók részt vehetnek a hanti nemezsátor felállításában, kipróbálhatják a gyapjúfeldolgozást, a „mamutsimogatást”, megnézhetik a trükkös bringák gyűjteményét, megtanulhatják, hogyan kell méretet venni a lóról bőr lószerszámhoz, vagy hogyan készít sajtot a székely menyecske. A fizika iránt érdeklődő lurkók pedig 
rózsafagyasztással, labdaszökőkúttal, palackágyúval kísérletezhetnek, ébresztőórát 
szedhetnek szét, időjárást jósolhatnak celofánnal, de akár csillagásszal együtt kémlelhetik az eget is. 

A nap fénypontja a Gyűjtőpont Alkotónapi pályázat díjátadója, a beküldött pályamunkákból készült kiállítás megnyitója valamint a Kallós Zoltán legendás néprajzkutató tiszteletére meghirdetett alkotónapi népdal-, népzenepályázat győzteseinek produkciója lesz. 

Ne lepődjön meg senki a legváratlanabb pillanatokban felbukkanó, különféle népviseletekben sürgölődő fehérszemélyektől vagy magától a királylánytól sem! Aki a tüsszögő öreg királlyal találkozik, feltétlenül kívánjon neki jó egészséget, és aki a rőzsehordó öreg nénével akad össze, segítsen neki, mert cserébe színes szalagot kap, amit felköthet a Skanzen májusfájára.

Szombaton a kis botanikusok növénykereső sétára indulhatnak a Skanzen kertészével, a kis gazdákat és gazdasszonyokat pedig játékos szénagyűjtés, párnapüfölés, erőgyűjtő, ügyességi játékok várják.

Vasárnap családi tűzhelykereső túrán vehetnek részt a látogatók, mézeskalácsot írókázhatnak, és más anyák napi ajándékokat készíthetnek a szorgos kis kezek, Ringatóban hallgathatnak ölbéli énekeket babák és mamák. 

Egész hétvégén csattog az üllőn a kovács kalapácsa, a méhész látványkaptár segítségével mesél a méhek titkos életéről, és színes kirakodóvásárban bámészkodhatnak a kézműves termékek, házi finomságok kedvelői.

Érdemes bekapcsolódni a gyapjúmegmunkálás folyamatába, kipróbálni a gyufagyűjtemény-memóriajátékot, társulni az óriás kaleidoszkóp mintázásához vagy megpihenni a kosárkönyvtárnál.
 

Kallós Zoltán szeptemberig látogatható életmű-kiállításához kapcsolódva mindhárom napon moldvai táncházban rophatják kicsik és nagyok.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok