loader
Rendkívüli intézkedések léphetnek életbe kedd éjféltől

Rendkívüli intézkedések léphetnek életbe kedd éjféltől

Ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezet be Magyarország, mondta Orbán Viktor hétfő reggel közösségi oldalán.

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkábajárás és hazajárás ad, valamint rendkívüli esetben lehetséges. Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges. Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor szintén bezárnak. A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.

A temetéseken maximum 50 fő vehet részt. A sportmérkőzések zártkapusak lesznek. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős létesítményeket, így a fitnesztermet, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket bezárják.

A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni. Középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. Bölcsődék óvodák, általános iskolák, vagyis a 14 év alattiak számára működtetett intézmények nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik.

A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalások 80%-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják a fizetésüket.

Az éttermeknek és szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetnie, az állam a munkavállalók bérét megtéríti, ennek szintén az a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intzékedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbíthatják.

Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba - ha megszavazza a parlament kedden. 

 

 

 

Forrás: Magyarország Kormánya

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok