loader
Központi középiskolai írásbeli vizsga lesz szombaton

Központi középiskolai írásbeli vizsga lesz szombaton

Az egész országban szombaton, január 17-én tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, a 9. évfolyamra.  Szentendrén is több középfokú intézményben vizsgáznak majd a tanulók.

Idén országosan 480 intézmény 499 vizsgahelyszínen tart központi írásbeli felvételi vizsgát. A 9. évfolyamos írásbelire történő jelentkezések száma csaknem 53 800, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 6700-an, a 8 évfolyamoson mintegy 5300-an vesznek részt. A központi írásbeli vizsgához a feladatlapokat az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett bizottságok készítik. Magyar nyelvből és matematikából a központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A feladatlapok összeállításának szempontjai, a feladattípusok belső arányai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megtalálható korábbi feladatsorok a vizsgázók számára eligazításul szolgálhatnak. Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.    A szentendrei Ferences Gimnáziumban körülbelül 100 tanuló tesz központi írásbeli felvételi vizsgát. – tudtuk meg P. Frész Attila Timóteus, igazgatótól.

A következő tanévben is 3 osztály indul a Szentendrei Ferences Gimnáziumban, kettő 7.-es és egy 9.-es osztály. Ez azt jelenti, hogy csaknem 100 gyermek kezdheti majd a tanulmányait az intézményben a sikeres felvételi után. A pótló írásbeli vizsgát a 8 és 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára január 22-én tartják. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbeli vizsgát. Az írásbeli vizsgákat követően az OM-azonosítókról és a tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2015/2016. tanévre című kiadvány alapján kell kitölteni a KIFIR felvételi lapokat (jelentkezési lap, tanulói adatlap), amelyek postára adásának határideje február 13-a.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok