loader
Helytörténeti könyv készül a város diákjainak

Helytörténeti könyv készül a város diákjainak

Átadták az óvodásoknak szóló helyismereti mesekönyvet a Hold utcai nagycsoportosoknak a múlt pénteken. A város ingyenesen juttatja el valamennyi óvodába a köteteket.

A Szentendréről szóló helytörténeti, helyismereti könyvnek az elsődleges célja városunk megismertetése mellett a város megszerettetése az ifjúsággal. Szomorúan tapasztalják az itt tanító pedagógusok, tanítók, tanárok, múzeumpedagógusok, hogy a gyerekek igen keveset tudnak Szentendre nevezetességeiről, múzeumairól, történelméről. A Szentendrei gyerekeknek szóló helyismereti könyvet 4 kötetre tervezték, korosztályok szerint: Az óvodásoknak szóló mesekönyvet péntek délelőtt adták át a gyerekeknek a Hold utcai óvodában. Dr. Dietz Ferenc,  polgármester a TV Szentendrének elmondta: „ 2008-ban meg volt már az alapötlet egy ilyen helytörténeti könyvsorozat kiadásához. A könyv létrejöttét 90 %-ban az önkormányzat fedezte.”

A könyvek megírásához pedagógusokból, múzeumpedagógusokból, művészekből, helytörténészekből álló csapatot kértek fel, tagjai Hargitai Katalin, a kötet egyik kezdeményezője, Papp Kornélia óvónő, Majnekné Horváth Katalin tanárnő, Krizbainé Szabó Éva múzeumpedagógus, Pethő Zsoltné Erika könyvtáros, helytörténész, Páljános Ervin művész, tanár. Zakar Ágnes, az oktatási és kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy egy nagy összefogásnak köszönhető, hogy megjelenhetett ez a kötet. „ Folyamatban az alsó- és a felső tagozatosoknak szóló könyv is, a gimnazistákét júniusig tervezzük átadni. Az elképzelésünk az volt, hogy minden egyes Szentendrén tanuló gyerek, 6-18 éves korig ezt az idei tanévben megkapja.”

Az óvodásoknak szóló kötet készítője és felelőse: Papp Kornélia nyugdíjas óvoda pedagógus A város öt-, hat-, hétéves óvódásai, első osztályos iskolásai részére készített városismereti mesekönyv anyaga: kb. tíz-tizenkét rövid mese (részlet) és ugyanennyi illusztráció a 32 oldalas könyvben. A mese lényegét két szellő testvér, Rózsa és Bandi kíváncsiskodó kalandjai adják. Szellő Bandi, aki már jól ismeri a várost, „kézen fogja” Rózsát majd hol lopakodva, hol suhanva, hol libbenve stb. megmutatja neki a város legérdekesebb részeit. Olyan részeket mutat be, amelyik a kis gyerekek figyelmét is felkeltik, érdeklődésüket leköthetik, de a szülők és pedagógusok számára is lehet útmutató. A 4 kötetet térítésmentesen kapják meg a diákok.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok