Megnyílik a Pirk János Múzeum

Megnyílik a Pirk János Múzeum

Új múzeum nyitja meg kapuit (egyenlőre csak ideiglenesen) Szentendrén, mely arra hivatott, hogy Pirk János (1903–1989) festőművész, számos szakmai és állami díj kitüntetettje, Szentendre Város Díszpolgára és Pro Urbe díjasa, a XX. századi magyar művészet, ezen belül a szentendrei festészet egyik kiemelkedő alkotója, európai rangú munkásságát bemutassa, az utókornak is átmentve közkinccsé tegye.

 „Pirk János (1903-1989) páratlan életművet hagyott maga után, amit a család erőn felül gondoz. Ez a drámai életmű csak a legnagyobbakhoz mérhető: Mednyánszky, Egry, Tornyay…Németh Lajos, a közelmúlt legkiválóbb művészettörténésze azt mondta: Pirk akvarellben verhetetlen…

Barcsay visszaemlékezése szerint, Pirket már Nagybányán csodagyerekként mutogatták mesterei.

Supka Manna (Széchenyi-díjas) művészettörténész páratlan szeretettel kísérte figyelemmel festői és emberi nagyságát.

De fontos megemlíteni az Amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatójának lelkesedését is, aki személyesen akarta megismerni Pirk Jánost, és gratulálni képeihez…

CSAK A LEGJELENTŐSEBB MŰVÉSZI TELJESÍTMÉNYT ÉRDEMES FELMUTATNI. PIRK JÁNOS ÉLETMŰVE ILYEN!”

(Deim Pál, Kossuth díjas festőművész, 2007. a Nemzet Művésze, Szentendre díszpolgára)

 

MŰVÉSZI PÁLYÁJA, mely 1919–1989-ig hetven évet ívelt át, a Nagybányai Művésztelepen indult, további állomásai Budapest, Róma, Párizs, Nagybánya, Gödöllő és Szentendre voltak.

Munkásságával neves művészettörténészek és kortárs művészek foglalkoztak.

Értékeléseiket a Pirk János emlékalbum, két monográfia, kiállítási katalógusok, számos cikk és tanulmány őrzi.

A Duna TV 40 perces portréfilmet mutatott be róla, „Magvető káprázatban. Pirk János a magyar Van Gogh” címmel.

Rendszeres kiállító művész volt. Egyéni kiállításai, az adott intézményekben és időszakokban, a múzeumi statisztikák szerint, a leglátogatottabb tárlatok közé tartoztak.

Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, a Debreceni Déri Múzeumban, a Szolnoki Megyei Múzeumban, a Szentendrei Ferenczy Múzeumban, más hazai és külföldi közgyűjteményekben, magyarországi és külföldi magángyűjteményekben.

 

Több mint tíz éve embert próbáló küzdelemmel dolgozunk azért, hogy a fenti idézetben, és a számos cikkben, tanulmányban, a két monográfiában, az emlékalbumban, vezető művészettörténészek, rangos művészek által hasonló hévvel és szakértelemmel jellemzett, és a tárlatlátogatók ezrei által oly nagyra tartott életműgyűjteményt Szentendre városa és az ország használatára bocsáthassuk:a Múzeum céljára használatba kapott, romos, önkormányzati tulajdonú épület felújításával és bővítésével, támogatások és családi erőforrások segítségével.

A helyreállítási munkák hosszú évekig elhúzódtak, mivel az építkezés előrehaladtával a rejtett hibák előbukkantak, és fény derült arra, hogy nem egy átlagos felújítást igénylő épülethez jutottunk, ahogy azt az előzetes szakvélemények jelezték

A Múzeum Főépületét  viszont sikerült olyan készültségi fokra bővítenünk és tataroznunk, hogy 2020. október 18-án, vasárnap 15 órakor alkalom nyílhat a Pirk János Múzeum ideiglenes megnyitására, a Pirk János életmű kiállítás (első rendezés) megnyitójával, melyre a Magyar Festészet napján kerül sor.

A befejezés előtt álló épület és a kiállítás megtekinthető: 2020. október 20 – november 22-ig, hétfő kivételével, naponta 10 – 16 óráig.)

Cím: 2000 Szentendre, Bogdányi u. 34.