loader
Lenfonó 100

Lenfonó 100

A 100 éves Lenfonó szövőgyárról szóló kiállítás nyílt meg többszáz volt dolgozó jelenlétében november 16-án a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár báltermében. Az egykori munkatársak közül jelenvoltak olyanok is, akik már az 1950-es évektől az egykori Klinger-gyár alkalmazottai voltak. A jelenlévők örömmel üdvözölték egymást és rögtön beszélgetésbe elegyedtek.

Az ünnepélyes megnyitón Forián-Szabó Gergely alpolgármester köszöntötte az egybegyűltetek, hangsúlyozva, hogy hazaérkeztek, nem vendégségbe. Az alpolgármester röviden ismertette a gyár történetét és az önkormányzat jelenlegi terveit a területtel kapcsolatban, a kármentesítést és a rekultivációs övezetet. A városvezető megköszönte a szervezők munkáját, Gaján Vilmos helytörténészt és feleségét külön kiemelve, akiknek munkája és gyűjteménye nélkül nem jöhetett volna létre a gyár 100 éves történetét bemutató kiállítás. Az üzem egykori szállítmányozási munkatársa is ünnepi beszédet mondott. A felszólalásokat korabeli, fekete-fehér, a termelésről szóló híradórészletek színesítették. Az emelkedett hangulatú találkozón a résztvevők a zeneiskola tanárainak zenekíséretével elénekelték a Klinger-csárdást, amely, ahogy Péterffy Gábor kabientvezető fogalmazott, ősbemutatónak számít a bálteremben.

Az egykori dolgozók korabeli jelenléti ívet tartalmazó könyvbe rögzítették elérhetőségüket, hogy esetleges újabb összehívásuk alkalmával kiváltsák a szervezők több hónapos munkáját.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok