loader
Bírság a rossz helyen parkolóknak

Bírság a rossz helyen parkolóknak

A Budakalászi Önkormányzati Rendészet tájékoztatja a járművezetőket, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a közlekedési szabálysértések száma, különösen az Egészségház utcájában és annak közvetlen környékén. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy megállni és várakozni ott lehet, ahol ezt tábla nem tiltja. Járdán ugyanakkor csak akkor szabad megállni és várakozni, ha ezt tábla, vagy útburkolati jel kifejezetten megengedi, ilyen tábla vagy útburkolati jel Budakalász egész területén nincs kihelyezve, tehát a város teljes területén minden járdafelületen tilos megállni és várakozni, beleértve a Postahivatal előtti járdaszakaszt is. A járda a gyalogosoké.

Az Egészségház előtt a továbbiakban három óra időtartamban korlátozzuk a megállást és várakozást, a parkolást, kérjük, hogy a létesítmény parkolóit ne használják P+R parkolóként. Az Egészségház parkolóhelyei (és a Kőbányai úton kialakított parkolóhelyek) ugyanis arra szolgálnak, hogy az Egészségház betegei, illetve a környéken ügyet intézni akarók (Posta, bolt, patika, temető, stb.) meg tudjanak állni járműveikkel. Egy kivétel itt is van: az Egészségház melletti parkoló, ahová csak engedéllyel lehet behajtani, kizárólag az Egészségház orvosai részére van fenntartva. Könnyű belátni: az orvosok nyugodt munkavégzéséhez hozzátartozik az, hogy meg tudjanak állni, és ne kelljen emiatt a betegeknek várni. Kérjük, hogy járműveikkel ennek megfelelően parkoljanak. Munkatársaink a parkolási rendet folyamatosan ellenőrzik.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy a közelmúltban megváltozott a szabálysértési törvény, megszigorodtak a büntetések is. A behajtani tiloson való szabálytalan behajtásért 30.000 Ft., a rokkanthelyen rokkantkártya nélküli várakozásért és megállásért 50.000 Ft., a megállni és várakozni tilos tábla előírásainak megszegésért 10.000 Ft., a járdán való megállásért úgyszintén 10.000 Ft. összegű fix bírság kiszabását írja elő a törvény. Ezt azt jelenti, hogy az intézkedő nem mérlegelhet, ekkora összegű fix bírságot kell kiszabnia.

Jó, ha a járművezetők tudják, hogy a Rendészet által kiszabott helyszíni bírság befizetéséről külön értesítést is kapnak, a bírság összegét 30 napon belül kell kiegyenlíteni postai csekken. Ha a szabálysértést az elkövető nem ismeri el, vagy a bírságot nem fizeti meg, úgy a Rendészet a keletkezett iratanyagot és bizonyítékokat a rendőrség, illetve a Járási Hivatal Szabálysértési Hatósága felé felterjeszti.

Behajtási tilalom megszegése esetén a Rendőrség közigazgatási, a várakozási tilalom megszegése, a járdán parkolás, a rokkanthelyen engedély nélkül várakozás eseteiben pedig a Járási Kormányhivatal Szabálysértési Hatósága szabálysértési eljárást fog indítani. Fontos tudni, hogy a Rendőrség és a Járási Szabálysértési Hatóság a helyszíni bírság összegénél magasabb pénzbírságot fog kiszabni, ha a szabálysértés tényét megállapítja (lásd táblázat).

                                                         fix helyszíni bírság                     szabálysértési pénzbírság

járdán való megállás

10.000 Ft.

20.000 Ft

tiltó tábla ellenére megállás/várakozás

10.000 Ft

20.000 Ft.

mozgáskorlátozott helyen történő szabálytalanság

50.000 Ft.

100.000 Ft.

behajtani tilos tábla megsértése

30.000 Ft.

60.000 Ft.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok