Az elmúlt napok rendkívüli hideg időjárása miatt folyamatosan, szinte megállás nélkül üzemelnek a különböző tüzelő berendezések. A folyamatos működtetés mellett nagy igénybevételnek vannak kitéve (főleg a vegyestüzelésű használatnál) a kémények, füstelvezetők. A fűtési időszak alatt gyakran alakulnak ki kéménytüzek, ebből adódóan sokszor az épület tetőszerkezetére is átterjednek a lángok. A megelőzés érdekében nem árt, ha tudjuk, hogy miként alakulhat ki kéménytűz és, mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt meg tudjuk előzni. |
A felmérések alapján elmondhatjuk, hogy az utóbbi években, mind többen állnak vissza vegyestüzelésre, illetve használnak különféle kandallókat kiegészítő fűtésként. Ebből adódóan a kémények belsejében korom, illetve kátrány lerakódás alakulhat ki. Ha a kémény, illetve a tüzelőberendezés karbantartása, tisztítása elmarad, vagy használata nem megfelelően történik, akkor kéménytüzek alakulhatnak ki. A kéménytüzek két típusát lehet megkülönböztetni: 1. Koromégés : A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A szilárd tüzeléssel fűtők esetében az intenzív fűtés, az alacsony külső hőmérséklet miatt a kéményben meg növekedett huzathatás több esetben, a kéményben lerakodott korom meggyulladását eredményezheti. Koromégés során a kéményben lerakódott korom (por) ég el. A folyamat nem olyan veszélyes, mindössze pár percig tart, és a kicsapódott szilárd égéstermék (elemi szén) gyullad meg. A jelenség magyarázata, hogy a kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C - ot. A kialakult korom tüzet az alábbi fázisok jellemzik: 1.Szakasz (kezdeti tűz fázisa): - sűrű, sötét füst lép ki a kéményből - hőmérséklet a kéményben kb.: 600 °C - füstkátrány gyulladási hőmérséklete 485 °C 2. Szakasz (égési fázisa): - a füst kilépés csökken, megszűnik, lángok csapnak ki a kéményből - a hőmérséklet a kéményben kb.1000 °C 3. Szakasz (kifejlett tűz fázisa): - az égés végig kialakul a kürtőben (az égést dübörgő hang kíséri) -az égés időtartama 1-3 óra -ez a tűz legveszélyesebb szakasza 2. Kátrányégés: A porkorom, és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez egy meglehetősen veszélyes folyamat, mivel magas az égő anyag égési hőmérséklete, akár 800-1.300 0C-ot is elérheti, az égés pedig 1-15 órán át tarthat, attól függően, hogy a lerakódott anyag milyen mennyiségű. Mitől keletkezik kátrány?
Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz, ez vizes fa égetésénél intenzívebben jelentkezik. Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása a kémény kürtő falára. Az így keletkező folyadék savas kémhatású, a korom részecskék a kürtő falán megtapadva kátrányos réteget képeznek, amely a füstjáratot leszűkíti. Az intenzív fűtés és a leszűkült füstjárat miatt a kémény belső hőmérséklete megemelkedik és meggyújtja ezt a kátrányos réteget. A hőszigetelés nélküli hagyományos falazott kéményeknél jellemző ez a folyamat. Enyhébb (+ 5-10 0C-os) időjárás esetén, amikor fojtottan tüzelünk, a kátrány akár 1-10 nap alatt is lerakódhat a kéményre, és akár egy apró szikra is elegendő ahhoz, hogy a kátrány begyulladjon. Ezt még a rendszeres kéményellenőrzés sem tudja megelőzni, mert a kátránylerakódás a fűtési szezon előtt – a szokásos kéményseprői ellenőrzésnél – még nem látható, pár hét múlva pedig már a tűzzel szembesülünk. További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak:
Kéménytüzek megelőzése
Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete 1000° C) A kéménytüzet megelőzhetjük, ha a fenti problémákat kiküszöböljük, és a tüzelési szabályokat maradéktalanul betartjuk. Foto: PMKI Szigetszentmiklós, Vác HTP |