Emberrablás Szentendrén

Emberrablás Szentendrén

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki egy tartozás miatt arra kényszerítette ismerősét, hogy Szentendréről Budapestre tartson vele, és addig nem akarta elengedni, amíg azt ki nem fizeti kamatostul.

A vádirat szerint az elkövető és a sértett ismerősök voltak. A sértett szentendrei ingatlanjához keresett villanyszerelőt és a vádlott ajánlott egyet neki.

2023. december 13-án a vádlott és a villanyszerelő a sértettel együtt megjelent az ingatlanon felmérni a munkát. Ezután a sértett elment megvásárolni a szükséges anyagokat. Mivel azonban valójában nem rendelkezett pénzzel és arra sikertelenül kért kölcsön szüleitől is, végül nem vett semmit. Az ingatlanba is csak jóval később ment vissza, addigra a villanyszerelő már elment, de a vádlott megvárta.

Ekkor az elkövető közölte a sértettel, hogy tartozik neki 47.000 forinttal, amit ki kellett fizetnie a szerelőnek a felmérésért. A sértett elmondta, hogy nincs pénze, fizetni nem tud. Ekkor a vádlott közölte, hogy ha nem fizet, levágja négy ujját. Kijelentését megerősítve elő is vett egy kést, és megmutatta. Mivel a sértett eredménytelenül próbált pénzt szerezni, a vádlott fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy tartson vele Budapest III. kerületében található lakásába. A lakásban a vádlott elvette a sértett telefonját és bezárta egy szobába, majd közölte, hogy ha nem szerez pénzt, akkor felelni fog.

Másnap kiengedte a sértettet és újra bántalmazással fenyegette meg arra az esetre, ha nem fizet.  Többek között elővett egy dugóhúzót és azt mondta, hogy azt fogja a térdébe tekerni. Közölte azt is, hogy tartozása már 100.000 forintra ugrott.

Miután visszaadta a telefonját, a sértettnek sikerült az apjától 40.000 forintot kérnie.  A pénzért a sértett ment el a Flórián térre, ahová a vádlott kísérte.  A megfélemlített sértett ekkor még nem mert segítséget kérni az apjától.

Miután megkapta a pénzt, a vádlott a sértettet kényszerítette, hogy menjen vele vissza a lakásába, majd közölte, hogy további 150.000 forinttal tartozik neki. Azt követelte, hogy az összeg fejében a sértett vásároljon neki egy telefont hitelre. Ehhez viszont újabb összeget kell kérnie a szüleitől. A vádlott ekkor már nem tartotta szoros felügyelet alatt a sértettet, aki így fel tudta újra hívni az apját titokban. Röviden vázolta a valódi helyzetet és megbeszélték, hogy az apja színleg belemegy a második kölcsönösszegbe is, de annak átadásakor megszökteti. Ezután a vádlott jelenlétében újra felhívta a sértett az apját, aki előzetes megbeszélésük alapján járt el.

Ezt követően a sértett ismét találkozott az apjával. Ekkor őt a vádlott távolabbról követte. Ezt kihasználva a sértett beugrott apja autójába és a rendőrségre hajtottak feljelentést tenni.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntette miatt emelt vádat.

Forrás: Pest Vármegyei Főügyészség

Fotó: illusztráció