Véradás Szentendrén július 5-én

Véradás Szentendrén július 5-én

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2024. július 5-én (péntek), 9 és 17 óra között, a Castrum Centerben (Paprikabíró utca 21.) biztosít lehetőséget véradásra mindazoknak, akik segíteni szeretnének, olvasható a szentendre.hu-n.

Ki lehet véradó?
A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot, a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya. Ezek hiányában sajnos nem kerülhet sor véradásra.

A véradásra való alkalmasságot egyes gyógyerek szedése, múltbeli betegségek, kezelések, külföldi tartozkodás is befolyásolhatják. Az alkalmasságról a Tájékoztató a véradásra való alkalmasság feltételeiről című dokumentumban is informálódhatnak.

A véradás menete
A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni. Véradás előtt fogyasszon bőségesen folyadékot és táplálkozzon a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.

Címkék: ,