loader
OVSZ: több mint 80 véradó ment el pénteken a Castrum Centerbe

OVSZ: több mint 80 véradó ment el pénteken a Castrum Centerbe

A járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva, megváltozott feltételek mellett vehettek részt a véradók a pénteken megtartott eseményen a Castrum Centerben. Szentendrén ezen a helyszínen évente 4-5 alkalommal is szerveznek véradást. Most 81 -en adtak vért.

Tavaly öt alkalommal szervezett az Országos Vérellátó Szolgálat megbízásából a Magyar Vöröskereszt véradást a Castrum Center épültében. Az előzetesen jelentkező, mind a 81 véradó el tudott jönni a szentendrei eseményre. A donorokat plakátokon, meghívókon és szóróanyagokon értesítik mindig a véradás lehetőségéről. A járvány első és második hullámában a vérfelhasználás visszaesett, mert a kórházak kapacitásaik jelentős részét a koronavírusos betegek ellátására fordították, illetve a kórházakban is csökkentik a kockázatot, így csak azokat a betegeket látják el, akiket muszáj, és azokat is csak koronavírusos tesztelést követően.

Csökkent azoknak a helyszíneknek a száma most a járvány idején, ahol az OVSZ munkatársai véradást szervezhetnek. „De, ha az embereknek megvan rá a lehetőségük, akkor elmennek és adnak vért” - ez a jellemző dr. Nagy Sándor szerint.

A legnagyobb szükségük azoknak van donorra, akik őssejt átültetésen vagy egyéb szervátültetésen estek át. Ezeknek a betegeknek nincs, vagy csak nagyon korlátozott mértékben van vérképzésük.

A Castrum Centerben évente 4-5 alkalommal szerveznek véradást. A következő alkalomról és a helyszínről a veradas.hu weboldalon értesülhetnek.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok