Májustól szűrőkamionnal biztosítják a mammográfiai ellátást a járás lakosai számára

Májustól szűrőkamionnal biztosítják a mammográfiai ellátást a járás lakosai számára

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek mammográfiai ellátását a Mamma Egészségügyi Zrt. veszi át, melyhez a városi Önkormányzat és a SZEI határozatlan időre szakorvosi kapacitás-átadást biztosít – egyebek mellett erről is döntött városunk Képviselő-testülete szerdai ülésén.

A mammográfiai vizsgálat a jövőben innovatív módon, szűrőkamionos megjelenéssel a járás több településére is eljut majd, a tervek szerint évente négy alkalommal, Szentendre mellett Pomázra, Budakalászra, és Tahitótfaluba is.

 

Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője a tanácskozáson elmondta:

„2023. november 1-jéig itt helyben, a szentendrei szakrendelőben volt a mammográfiai ellátás, utána azonban jogi nézeteltérés miatt kölcsönösen felmondtuk a szerződést a korábbi közreműködővel. A legfontosabb szempont továbbra is az volt, hogy a járás lakosai számára megfelelő ellátást tudjunk biztosítani, ezért már néhány napon belül az ellátás a II. kerületi Kapás utcába került át a Mamma Egészségügyi Zrt. szakrendelőjébe. Ők látják el a rendelést azóta is, a visszajelzések alapján a betegek nagy megelégedésére.”

 

Dublinszki-Boda Péter azt is hozzátette: hosszas adatelemzés és szakmai mérlegelés után döntöttek a már évtizedes múltra visszatekintő, országos hatékonyságra számot tartó mobil szűrőkamion által biztosított ellátás mellett.

Az emlőszűrés hazánkban 2002 óta a 45 és 65 év közötti nők számára szervezetten biztosított. A vizsgálat menete nem változik: az érintettek behívó rendszerben, két évente értesítést kapnak a vizsgálat esedékességéről. A behívó ezentúl a vizsgálat időpontjának egyeztetésére szolgáló telefonszám mellett, tartalmazni fogja a szűrés pontos helyszínét, azaz a szűrőkamion aktuális elérhetőségét is. A behívón kívül a háziorvostól kapott beutalóval is igénybe lehet venni a vizsgálatot, a kitelepülések időpontjában a mobil szűrőállomáson, illetve a Kapás utcai rendelőben egész évben.

 

A SZEI intézményvezetője a képviselőkkel és a jegyzővel közösen arra jutottak az egyeztetésen: fontos azt a pontosítást is a Mamma Egészségügyi Zrt.-vel kötendő szándéknyilatkozatba foglalni, ha a szerződés megszűnik az egészségügyi szolgáltatóval, az átadott szakorvosi kapacitás visszaszáll a Városi Önkormányzat hatáskörébe.