loader
Kockázatos a túlzott napozás

Kockázatos a túlzott napozás

A nyári napsütés - a sok öröm mellett - rengeteg veszélyt is rejt magában. Fontos, hogy a megfelelő folyadékbevitel mellett figyeljünk bőrünk védelmére is, ugyanis a rossz fényvédőkrém használata vagy a túlzásba vitt napozás komoly bőrbetegségeket okozhat.

Elsősorban a közvetlen leégés az, ami veszélyt jelent a bőrünkre nyáron, ugyanis az UV sugarak bizonyos fokig jótékony hatással bírnak, hosszútávon azonban megnövelik a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.”mondta el televíziónknak Szabados Bence, közösségi háziorvostan A.P.N. szakember. Hozzátette: „Az időszakos leégés a melanóma kialakulásához vezet, míg az évek alatt össze adódott napfényártalom a bazálsejtes tumornak növeli meg a kockázatát.” 

Azt, hogy bőrünk hogyan reagál a napfényre, milyen fényvédőt kell használnunk és milyen gyorsan égünk le, a nemzetközi Fitzpatrick féle bőrskálából tudhatjuk meg. Ez a besorolás 6 féle bőrtípust különböztet meg, a nagyon világos, napon 3-5 perc alatt leégő fajtától egészen az afrikai, sötét bőrig. A besorolás megmutatja azt is, hogy bőrünk típusa szerint mennyi időt tölthetünk napon anélkül, hogy leégnénk. Ez alapján tudjuk kiválasztani a bőrünk számára legoptimálisabb faktorszámú fényvédőkrémet. Szabados Bence kiemelte: 11 és 15 óra között, ha csak tehetjük, ne tartózkodjunk napon. Amennyiben ez mégsem kerülhető el, viseljünk széleskarimájú kalapot, hosszú ujjú lenge öltözetet és mindenképpen használjunk fényvédőkrémet.

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok