Kockázatos a túlzott napozás

Kockázatos a túlzott napozás

A nyári napsütés - a sok öröm mellett - rengeteg veszélyt is rejt magában. Fontos, hogy a megfelelő folyadékbevitel mellett figyeljünk bőrünk védelmére is, ugyanis a rossz fényvédőkrém használata vagy a túlzásba vitt napozás komoly bőrbetegségeket okozhat.

Elsősorban a közvetlen leégés az, ami veszélyt jelent a bőrünkre nyáron, ugyanis az UV sugarak bizonyos fokig jótékony hatással bírnak, hosszútávon azonban megnövelik a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.”mondta el televíziónknak Szabados Bence, közösségi háziorvostan A.P.N. szakember. Hozzátette: „Az időszakos leégés a melanóma kialakulásához vezet, míg az évek alatt össze adódott napfényártalom a bazálsejtes tumornak növeli meg a kockázatát.” 

Azt, hogy bőrünk hogyan reagál a napfényre, milyen fényvédőt kell használnunk és milyen gyorsan égünk le, a nemzetközi Fitzpatrick féle bőrskálából tudhatjuk meg. Ez a besorolás 6 féle bőrtípust különböztet meg, a nagyon világos, napon 3-5 perc alatt leégő fajtától egészen az afrikai, sötét bőrig. A besorolás megmutatja azt is, hogy bőrünk típusa szerint mennyi időt tölthetünk napon anélkül, hogy leégnénk. Ez alapján tudjuk kiválasztani a bőrünk számára legoptimálisabb faktorszámú fényvédőkrémet. Szabados Bence kiemelte: 11 és 15 óra között, ha csak tehetjük, ne tartózkodjunk napon. Amennyiben ez mégsem kerülhető el, viseljünk széleskarimájú kalapot, hosszú ujjú lenge öltözetet és mindenképpen használjunk fényvédőkrémet.

Címkék: