loader
Elkezdődött a lakossági tüdőszűrés Budakalászon

Elkezdődött a lakossági tüdőszűrés Budakalászon

Csütörtökön elkezdődött az idei lakossági tüdőszűrés Budakalászon - olvasható a budakalasz.hu-n. Az Egészségházban összesen hat napon át, 9 és 18 óra között várják azokat, akik képet szeretnének kapni az állapotukról. Napjainkban, hazánkban a tüdőszűrés önkéntes alapon működik, aki azonban felelősségteljesen gondolkodik, jól tudja, mennyire fontos ez a fájdalommentes, gyors vizsgálat - írja a portál.

A tüdőszűrés augusztus 11. 12. 15. 16. 17. 18., 9:00 és 18:00 óra között lesz megtartva az Egészségházban (2011 Budakalász, Klisovác u. 6.)

A tüdőszűrés 14-18 éves kor között ingyenes. Orvosi beutaló, illetve szülői beleegyező nyilatkozat szükséges (formanyomtatványt az Egészségházban kérhetünk). Lelet kérése esetén felcímzett, felbélyegzett válaszborítékkal készüljünk. A lelet kiadása kb. 5 hetet vesz igénybe. A tüdőszűrés 18-40 éves kor között 1700 Ft. Ha a szűrést a munkaadó utólag kifizeti a dolgozónak, abban az esetben lehetőség van számlát kérni, ami a lelettel együtt érkezik a felcímzett, felbélyegzett válaszborítékban. 40 év felett a tüdőszűrés évente egy alkalommal ingyenes, amennyiben nem kérünk leletet. 

A tüdőszűrésre érkezőktől kérik, hogy a vizsgálatra hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és TAJ-kártyájukat illetve, ha van előző évi tüdőszűrő igazolás, akkor azt is. A vizsgálaton a szájmaszk használata kötelező!

A tüdőszűrés segítségével fény derülhet olyan daganatos megbetegedésre is, mely talán még aktuálisan nem okoz semmilyen tünetet. A daganatokról jól tudjuk, hogy a kései felismerés nehezíti a gyógykezelést, és az áttétek kialakulása is gyakrabban előfordulhat ilyenkor. Rendkívül fontos tehát, hogy az önkéntes alapon működő tüdőszűrési lehetőséget igénybe vegyék a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók, de mindenki másnak is ajánlott a szűrővizsgálattal élni.

Forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok