loader
Elhunyt Balogh László Munkácsy-díjas festőművész

Elhunyt Balogh László Munkácsy-díjas festőművész

Életének 94. évében, 2023. június 11-én vasárnap hajnalban meghalt Balogh László, szentendrei születésű Munkácsy-díjas festőművész.

 

1930. január 12-én látta meg a napvilágot Szentendrén. Főiskolai éveit a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta, mesterei többek között Barcsay Jenő és Konecsni György voltak. 1958-ban lett a Szentendrei Régi Művésztelep tagja, majd 1981-ben ő alapította a Szentendrei Grafikai Műhelyet, amelynek aztán vezetőségi tagja lett. Szakmai elismerései közt szerepel egyebek mellett a Dunakanyar Nyári Tárlat díja, a Pro Urbe díj és a Szentendrei Grafikai Műhely nívódíja is.

 

Festészeti munkái mellett könyvborítókat, plakátokat és településcímereket is készített. A változatos szentendrei piktúra képviselője, művein a konstruktivista tradícióra támaszkodva jeleníti meg anyagi és szellemi környezetét, a szentendrei városképet. Grafikusként gyakran dinamikus színellentétek jellemzik alkotásait. Képein vissza- visszatér a bábuvá redukált emberi alak, amely azonban különbözik a Barcsay- vagy Deim-féle idol- szerű figuráktól. A kilencvenes években számos település címerét készítette el.

 

1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2006-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.

1995-ben elnyerte a Szentendre Város Díszpolgára elismerést.

 

A szentendrei festőművészt a város saját halottjának tekinti. 

 

2019-ben a TV Szentendre stábja Művészváros című magazinműsorában látta vendégül a kiváló festőművészt. Balogh Lászlóval készült riportunkat az alábbi linken megtekinthetik:

https://www.youtube.com/watch?v=tDtcJxm2Bjs

 

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok