loader
Felelős állattartás – társállatunk, a kutya

Felelős állattartás – társállatunk, a kutya

A terápiás kutyával, Lucky-val tanulhattak a gyerekek a felelős állattartásról, január 27-én szombaton, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. A foglalkozáson játékos feladatokkal, valamint ismeretterjesztő és szépirodalmi kutyás könyvekkel várta az iskolásokat Fülöpné Csikász Katalin fejlesztőpedagógus, aki a labrador gazdája is egyben.

„Lucky-val általános iskolába járunk dolgozni, és ott a tanulási nehézséggel küzdő gyerekeknek segítünk.” – nyilatkozta Katalin a TV Szentendrének.

Terápiás kutyaként Lucky sokfajta foglakozásban részt tud venni. A PMK Szántó Piroska termében a felelős állattartást járta körbe a szakember, kiskedvence segítségével.

„Nagyon sok eszközt hoztam, ami a Lucky-é. Ezeket titkosan, csukott szemmel kell majd kitapogatni, és utána erről tudunk beszélgetni a gyerekekkel.” – árulta el a pedagógus.

Az iskolások együtt játszottak a kutyával. Átbújtak a hasa alatt, majd a két és fél éves labrador bújt át az ő lábuk alatt. Lucky a kedvenc trükkjeit is örömmel mutatta meg a gyerekeknek, akik ezután felolvastak neki a könyvtárból összegyűjtött könyvekből. A résztvevők testközelből tapasztalhatták meg, milyen érzés egy jólképzett terápiás kutyával dolgozni.

„Annyi kutatás támasztja alá, hogy ők ugyanolyan érző lények, mint mi. Nemcsak fizikai igényeik vannak, hanem érzelmi és intellektuális igényeit is ki kell elégíteni egy kutyusnak. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy ő jól érezze magát, és egészséges, teljes életet élhessen.” – mondta a felelős állattartásról Eőry Brigitta, a PMK gyermekkönyvtárosa.

A felelős állattartás nem csak arról szól, hogy életben tartjuk kedvencünket. A kutyaiskolában sokat tanulhatnak a gazdák az állattartásról, a kutyusok pedig elsajátíthatják, hogyan kell a többi kutyával együtt játszani.

Fontos, hogy legyen egy megbízható állatorvosunk, továbbá az is, hogy kutyánkat úgy neveljük, hogy az hozzászokjon a saját és a családunk életviteléhez. Ha például szeretnénk magunkkal vinni kirándulni vagy nyaralni, akkor meg kell őt tanítanunk autóban utazni. Ha a városban szeretnénk vele ingázni, akkor már kölyök korától szoktatnunk kell őt a tömegközlekedési eszközökhöz. Hosszú távú elkötelezettséget vállal az, aki úgy dönt, hogy befogad egy háziállatot.

A terápiás kutyás foglalkozást a könyvár Hamvas Küllő Roots & Shoots csoportja rendezte meg, melynek célja a természet- és a környezetvédelem népszerűsítése a gyerekek körében. Az öntevékeny csoport havi programjaira elsősorban 7 és 14 év közötti gyerekeket várnak. Jelentkezni a gyermekkonyvtar@pmk.hu címen lehet.

A foglalkozásról hosszabb összeállítást láthatnak ma esti Szentendre Ma Hírműsorunkban 19 órától, a TV Szentendrén.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok