loader
Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt rendeznek Szentendrén

Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt rendeznek Szentendrén

A pünkösdi hétvégén, június 4-5-én immár hatodszor rendezik meg a Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt Szentendrén.

    Jövő szombaton délután 3 órakor a Visegrád Trail rajtjával kezdődik az egyik legnépszerűbb és legrangosabb magyar ultramaratoni távú terepfutó verseny, mely a legendás, 161 kilométeres amerikai Western States 100 kvalifikációs versenye - tájékoztatta az MTI-t a versenyigazgató.
    Csányi László "Csanya" elmondta, hogy a versenyen a magyar ultrafutók mellett sokan érkeznek külföldről, a négy távra 38 országból összesen 1700 futó regisztrált. A legtöbb külföldi a szomszédos országokból érkezik, de Marokkóból, az Egyesült Államokból és Izlandról is jönnek versenyzők, évről-évre egyre többen. A rajtlistán 295 külföldi szerepel.
    Négy távra nevezhettek a futók a november másodikától április elsejéig tartó regisztrációs időszakban. A leghosszabb táv a 112 kilométeres Ultra-Trail Hungary, melynek során a ultramaratonisták bejárják a Pilis és a Visegrádi-hegység szinte teljes területét, összesen 4200 méter szintemelkedést kell leküzdeniük a jövő vasárnap nulla órai rajttól kezdve. A 20 órás szintidő alatt Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, a Prédikálószék, Lepence, Pilisszentlászló és Visegrád érintésével, mind a kilenc ellenőrző ponton áthaladva érkeznek vissza Szentendrére.
    A sokak szerint legnehezebb táv, a Szentlászló Trail vasárnap hajnali 2 órakor rajtol, az indulókra 84 kilométer vár, benne 3100 méteres szintemelkedés, melynek teljesítésére 17 órájuk van a futóknak.
    A Szentendre Trail futói 54 kilométer és 1640 méter szint teljesítésére vállalkoznak, erre 10 óra áll rendelkezésükre.
    A verseny legrövidebb távja a 29 kilométeres, 1100 méter szintemelkedéses Visegrád Trail, ennek a távnak a résztvevői Visegrádról, a Sibrik-dombról rajtolnak, és legkésőbb hat óra múlva kell Szentendrére érkezniük. A létszám növekedése miatt ez a táv vasárnapról átkerült szombatra, a szervezők így csökkentik az ösvények terhelését.
    "A verseny két hosszabb távján 350-350, a két rövidebb távon 500-500 futó számára volt hely, a nevezés telt házzal zárult. A futók szalaggal és festéssel jól követhetően jelölt útvonalon haladnak, az éjszakai szakasz miatt a szalagokon fényvisszaverő csík is látható. A frissítőpontokon vizet, izotóniás italt, kólát, sós és édes kekszet, aszalt gyümölcsöket, gumicukrot, sajtot, olajbogyót, csokoládét vehetnek magukhoz a versenyzők, a célban meleg étellel várjuk őket" - mondta a versenyigazgató.
    Az eseményt 2019-ben 228 önkéntes segítségével rendezték meg, a rendezőknek idén még ennél is több dolgos kézre van szükségük.
    Mivel az ultratávú versenyek az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, így a mezőny teli van meglepetéssel, nincs ember, aki megtippelhetné, hogy kik végeznek az első háromban - mondta a versenyigazgató.
    A 2022-es dobogósok eredményei jövő vasárnap délután várhatók.
    A verseny szervezői a gyerekeket szombaton 16 és 17 óra közt a Postás strandra várják, ahol a Salomon Kids Trailen állhatnak rajthoz a 3-11 év közöttiek. Ezen a versenyen minden gyerek 1-es rajtszámmal indul, mindenki győz. A gyerekverseny teljes bevételét a Mosolygós Bölcsődésekért Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.
    A versenyt az ultratrail.hu/live oldalon lehet majd követni.

 

 Forrás: MTI

Kép forrása: ultratrail.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok