loader
Volt-e élet a Barbie előtt, avagy gyermekjátékok hétvégéje a Skanzenben

Volt-e élet a Barbie előtt, avagy gyermekjátékok hétvégéje a Skanzenben

Ha hihetünk a meteorológusoknak, az ünnepre végre elő-előbújik majd a nap, így végre a család is előbújhat a lakásból, hogy a TV, számítógép, okostelefon mellett való kucorgás helyett a friss levegőt élvezze. A szentendrei Skanzen a hosszú hétvégét a gyermek- és pásztorjátékoknak szentelte, így itt a ragyogó alkalom, hogy csemetéinket jól megsétáltassuk, megmozgassuk a szabadban, és azt is megmutassuk nekik, milyen kevés eszköz kell ahhoz, hogy egy jót játszhassunk. Rég elfeledett, egyszerű népi játékszerek kerülnek elő, izgalmas csapatjátékok kelnek életre, baba készül régóta hányódó rongyocskákból, és kis gazdasszonyt vagy gazdát játszva kipróbálható a paraszti háztartás körüli tevés-vevés is.

A mi gyerekeink már nehezen tudják elképzelni, hogy lehetett egyáltalán élni boltban vásárolt, csillogó-villogó-zenélő játékok, TV, számítógép, okostelefon nélkül, hogy milyen az, amikor nem csak chatelünk otthonról a padtársunkkal, hanem neadjisten biciklire ülünk, és átkarikázunk hozzá, hogy együtt varrjunk szoknyácskát a babánknak, vagy saját készítésű csúzlival lőjünk célba.

A skanzenesek most megmutatják, mivel játszottak a korábbi generációk szerényebb körülmények között élő gyerkőcei, hogyan varázsoltak szinte a semmiből játékszereket, hogyan élvezték az együttlét örömét.

A látogatókat a bejárat után nem sokkal ugróiskola-variációk fogadják. Ugye, milyen természetes volt régen, hogy a szünetet jelző csengőszó után rohantunk ki az iskolaudvarra, és már rajzoltuk is az ugróiskola vonalait?

Akik ezt túl lányos foglalatosságnak tartják, azok kipróbálhatják a többi ügyességi játékot, amivel a mezítlábas parasztgyerekek szórakoztak: a gúzsszúrást, gólyalábazást, mocsárjárást, célbadobást. Küzdő szellemű kisfiúk a Mortal Kombat helyett ezúttal igazi harcban törhetnek az élre: várat foglalhatnak, megtudhatják, mi az a csülközés, és hogy a métázás is jó reflexeket, azonnali reakciót kíván.

A szelídebb kis látogatók a társasjátékok udvarát fogják nagyon élvezni, de beülhetnek a mesemoziba is, ahol a Magyar Népmesék epizódjait vetítik reggeltől estig, faraghatnak pásztorbotot, vagy elkészíthetik saját rongybabájukat, ami nem egyenarcú Barbie-lesz, hanem mosolygós vagy szomorú vagy álmodozós - mindenesetre egyedi és saját. 

A Farmville játékban már rutinos kis virtuális gazdák és gazdasszonyok a Skanzenben végre élőben próbálhatják ki a tanya körüli munkálatokat: fűrészt kapnak a kezükbe, hogy a tüzelőt felvágják, kukoricát morzsolhatnak, darálhatnak, hogy a jószágnak legyen mit enni, szénát, szalmát gereblyézhetnek, talicskázhatnak, készíthetnek kötelet, hogy legyen mivel megkötni a bocit, és kitanulhatják a bojtárkodás csínját-bínját. Nem marad el a búza kézimalommal megőrlése és a liszt szitálása sem, hiszen enélkül mit tenne az asztalra a gazdasszony a megfáradt gazda elé?

A felnőttek játékos utánzása nem merül ki a ház körüli munkákban, hiszen a parasztgyerekek életének fontos része volt a zene és a tánc is – már a pucér fenekű, pendelyes totyogók is együtt lesték szurtos testvérkéikkel, hogy mulatnak a nagyok, és próbálgatták a tánclépéseket – ezért október 23-án tánctanítás és élő zene is lesz a Skanzenben. 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok