loader
Új kiállítóhelyet nyit az FMC a Vajda Múzeumban

Új kiállítóhelyet nyit az FMC a Vajda Múzeumban

A februárban nyíló PhotoLab, a fotóművészetnek dedikált kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokat mutat be, a fotózás élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogatva. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában.

A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában. Számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik Szentendréhez és vonzáskörzetéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának.

A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, a hosszútávú fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálja. A tervek között szerepel együttműködés más fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, fotográfiát oktató egyetemekkel. Minden kiállításhoz programok kapcsolódnak: szakmai előadások, artist talks események, fotó workshop vagy portfolio review. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítanak ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el az érdeklődők a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.

Kiállítók 2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos, 2023 elején Regős Benedek kiállítása nyílik a PhotoLab-ban.

Az első kiállító Bácsi Róbert László dokumentarista fotográfus, akinek egyéni tárlatán öt hosszútávú fotósorozat kerül fókuszba, melyek az egyéni vagy kollektív szabadság megélésének témája köré rendeződnek.

A megnyitó időpontja: 2022. február 12. szombat, 17.00 óra

Helyszín: Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja: Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház igazgatója

Közreműködik: Sevensophone

Kurátor: Kopin Katalin művészettörténész

A kiállítás 2022. 02. 13. – 2022. 03. 27. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Forrás: szentendre.hu / Ferenczy Múzeumi Centrum

Fotó: Bácsi Róbert László

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok