loader
Programok három napon át a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban

Programok három napon át a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban

Zseblámpás múzeumséta, tárlatvezetések, művészet- és irodalomterápiás foglalkozások várják az érdeklődőket augusztus 26-tól 28-ig a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban.

Az intézmény a nyárzáró Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválhoz csatlakozik programjaival. A fesztiválon a város hangulatos utcái megtelnek fényekkel, zenével, irodalommal, gasztronómiai programokkal és művészettel - szerepel a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott ajánlóban.
Szentendre kiállítóterei ezen a hétvégén rendkívüli nyitvatartással, déltől 22 óráig fogadják a látogatókat.
A Ferencz Múzeum Szentendre-termében augusztus 26-án pénteken délután Az idő metszetben címmel Vas István életművéhez kapcsolódva látható kiállítás, emellett Zám Mária művészetterapeuta verses alkotófoglalkozást tart. Vas István, a klasszikusan modern költő, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja személyét és impozáns, izgalmas életművét számos közintézmény és magánszemély gyűjteményéből válogatva mutatják be a tárlaton. Aznap a Kmetty Múzeumban a Kmetty János művészetét bemutató Fókuszban a tájképek című tárlat tekinthető meg Bodonyi Emőke kurátori tárlatvezetésével. Szintén pénteken a PhotoLab - Vajda Múzeumban Passing Time címmel Deim Balázs fotókiállítása látható Kopin Katalin kurátor és a művész tárlatvezetésével.

Augusztus 27-én, szombaton kora este Vas István szerelmei címmel hallgathatnak meg előadást az érdeklődők a Ferenczy Múzeumban Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténésztől. 20 óra 30 perctől zseblámpás felfedezőtúrát tartanak a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumait érintve az épületek múltjáról, eredeti funkciójáról Komáromi-Raisz Borbála vezetésével. Útvonal: Ferenczy Múzeum, Barcsay Múzeum, Péter-Pál templom, Kmetty Múzeum, Kovács Margit Kerámiamúzeum, Népművészet Háza, Czóbel Múzeum, Vajda Múzeum, Művészetmalom.

A vasárnapi zárónapon 17 órától Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész kiállítása látható Szellemek találkozása címmel, Muladi Brigitta kurátor tárlatvezetésével az IKON - Szentendrei Képtárban. Fridvalszki Máté alkotói módszere egyfajta "archeo-futurológia", az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázsszerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora kilencvenes évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.

Este, 18 órától Árnyékok és jelek címmel Anna Mark kiállítása tekinthető meg Cserba Júlia művészettörténész tárlatvezetésével a Ferenczy Múzeumban. A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark 1928-ban született, 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, amelyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

Forrás: mti Fotó: Deim Balázs

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok