Péntekig látható a mandalakiállítás a Gondozási Központban

Péntekig látható a mandalakiállítás a Gondozási Központban

Szatmáry-Molnár Mónika mandalafestő „Szív(ből jövő) Pontok” című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők ezen a héten a Gondozási Központban. A művész vászonra, valamint használati- és dísztárgyakra készít mandalákat. Az indiai és a buddhista vallásban régóta jelentős szimbólumot már kavicsokra, mágnesekre, ékszerekre, mécsestartókra és házszám táblákra is felfestette.

„A színek és a mandalák segítségével egy teljesen más dimenzióban, egy másik világban találtam magam.” – mondta el a TV Szentendre riporterének Szatmáry-Molnár Mónika.

Az alkotó tíz évvel ezelőtt kezdte megfesteni az élete során összegyűjtött kavicsokat, majd később más tárgyakat is felhasznált. A mandala mintája belülről kifelé építkezik. Középpontjában az én, az egyén található, amelyet körkörösen körülvesz az univerzum. A festő szerint az egyén világban elfoglalt helye mindenkit foglalkoztat, ezért is lehet annyira közkedvelt motívum a mandala.

Művei elkészítéséhez színterápiát is alkalmaz Mónika, a színeket gyógyító céllal választja meg. Gyakran használ egymáshoz nem illő színeket, melyek az alkotásokban mégis tökéletes harmóniát teremtenek. A hétfői kiállításmegnyitón Mónika a mandala, az álomfogó és a nap-hold szimbólumról, valamint a színek lélekre gyakorolt jótékony hatásairól is szívesen beszélgetett a vendégekkel. Ecsetet és festéket is hozott, így az érdeklődők a kavicsfestést is kipróbálhatták.

„Hogyha megnézitek, nem is lehetne kiválasztani, hogy melyik tetszik a legjobban.” – vélekedett a műalkotásokról Kecskésné Sipos Andrea, a Gondozási Központ vezetője. Az intézmény azért rendez kiállításokat, hogy a nehezen mozgó idős gondozottak számára közelebb hozza a kultúrát és a művészeteket. A Szív(ből jövő) Pontok című tárlatot bárki megtekintheti, február 2-ig, péntekig, minden nap 9 és 14 óra között.

Az alkotóval és a Gondozási Központ vezetőjével készült interjúkból a ma esti Szentendre Ma című hírmagazinunkban láthatnak részleteket.