loader
Nagyzenekari darabokat ismertet Fenyő Gábor Hangversenykalauza

Nagyzenekari darabokat ismertet Fenyő Gábor Hangversenykalauza

A MÁV Szimfonikusok 1990 és 2020 közötti hangversenyein előadott nagyzenekari darabokat, közte mintegy ötven Mozart-művet ismertet Fenyő Gábor napokban megjelenő Hangversenykalauza.

A két kötetben összesen 159 zeneszerző 642 műve található. A mintegy ötven Mozart-szerzemény mellett Haydn 32, Beethoven 30, Csajkovszkij 23, Brahms és Bartók 19-19 művéről olvasható ismertetés - közölte a MÁV Szimfonikus Zenekar az MTI-vel.

Fenyő Gábor ütőhangszeres művész, karmester. A MÁV Szimfonikusoknak 1973 óta tagja, kilenc éven át pedig igazgatója is volt. Mai napig a zenekart működtető alapítvány kuratóriumi elnöke. 1975-ben költözött családjával Szentendrére, majd három év múlva megalapította, és 35 éven keresztül karnagya volt a Szentendrei Kamarazenekarnak, melyben a kezdetekben a városi zeneiskola tanárai, volt növendékei és más, hangszeren játszó szentendrei lakosok zenéltek. Fennállásuk ideje alatt rendszeresen adtak hangversenyt az augusztus 20-ai ünnepségen, virágvasárnapkor, adventkor és az Újév beköszöntével is. A kamarazenekar 1988-ban és 1996-ban, Fenyő Gábor pedig 1997-ben kapott Pro Urbe Emlékérem kitüntetést a városvezetéstől, kiemelkedő munkájának elismeréseként.

A zeneművész három évtized munkáját összegezte a Hangversenykalauz 1990-2020 című kétkötetes antológiában. A kiadvány egyrészt zenetörténeti adatok és ismeretek olvasmányosan megfogalmazott gazdag tárháza, másrészt hűséges, árnyalt képet rajzol a MÁV Szimfonikusok rendszerváltás utáni tevékenységéről. Az első koncertet, amihez Fenyő Gábor műismertetéseket írt, 1990. november 2-án rendezték a Zeneakadémián.

 

forrás: MTI, szentendre.hu

kép: papageno.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok