loader
Közadakozással valósulhat meg Deim Pál köztéri szobra Szentendrén

Közadakozással valósulhat meg Deim Pál köztéri szobra Szentendrén

Közösségi összefogással jöhet létre Deim Pál (1932-2016) Tájékozódási plasztika című alkotásának felállítása Szentendrén.

A szentendrei Ferenczy Múzeumban tartott pénteki tájékoztatón Fülöp Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy egy város arculatához hozzátartoznak a közterein álló műalkotások, a szentendreiek pedig joggal várják el, hogy közterein képzőművészeti alkotások legyenek.
A város az szobrot részben közadakozásból állítja fel, aminek a becsült költsége 8 millió forint. Ebből 4 millió forint már rendelkezésre áll: a múzeumi centrum 3 millió forinttal, a város egymillió forinttal járult hozzá. A szobor a 11-es főút mellett, a posta épülete előtti területen kap helyet, és a remények szerint ezzel elindulhat a városrész megújulásának folyamata is - tette hozzá.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója arról számolt be, hogy a tervezés és az előkészületek már nyáron elindultak, párhuzamosan a Deim tér ünnepélyes névadásával. A háromszor háromméteres alkotás 56 zománclapból áll, amely egy vázszerkezetre kerül; a szobrot a téren belül úgy helyezik el, hogy az arra közlekedők találkozhassanak vele. A múzeum is jelentős munkával járult hozzá partnerként a projekthez, többek között geodéziai vizsgálatokat és feltárásokat végzett - mondta az igazgató.

B. Szabó Vera építész, a tervezési folyamat irányítója egyebek mellett arról beszélt, hogy az anyagkiválasztásnál szempont volt a zománcfelület ellenállóképessége, a gyártást a Bonyhádi Zománcárugyár végzi majd. A Tájékozódási plasztika a művész köztéri szoborterveként született meg 1976-ban a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen, Deim Pál egyetlen zománcalkotásaként - emlékeztetett. "A szobrot azért növeltük meg a plasztikához képest, hogy kapuzatszerűen át lehessen menni alatta és körbejárható legyen" - fűzte hozzá.

A Kossuth-díjas szentendrei képzőművész köztéri szobrának felállításával a 90 éve született Deim Pál munkássága előtt akar tiszteleg a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre és a Deim Pál Archívum közreműködésével - olvasható az eseményhez kapcsolódó tájékoztatóban. A közösségi finanszírozás részeként lehetőség lesz megvásárolni az FMC gyűjteményében található egyik Deim-alkotás szitanyomatát, amelyből 115 példány készül a Szentendrei Grafikai Műhely kivitelezésében.
A közösségi finanszírozás lehetőséget teremt bárki számára, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához - emeli ki a tájékoztató.

Forrás: mti
  


Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok