loader
Hivatalosan is visszatért a Szentendrei Skanzen élére Cseri Miklós

Hivatalosan is visszatért a Szentendrei Skanzen élére Cseri Miklós

Megkapta főigazgatói kinevezését Cseri Miklós, aki korábban már csaknem két évtizedig vezette a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, majd 2014. júliusától nyolc hónapig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett. A szakember főigazgatói megbízatása 2020. július 8-ig szól.

Cseri Miklós a múzeumba való visszatérte után átmenetileg megbízott főigazgatóként irányította a Szentendrei Skanzent, ezzel egy időben a múzeum Erdély tájegységének megvalósításáért és a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztosként is megkezdte tevékenységét - olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Cseri Miklós főigazgatói kinevezését - szakmai fejlesztési programját, valamint a múzeum szervezeti, működtetési és vezetési koncepcióját taglaló pályázatának visszaigazolásaként - szeptember elején kapta meg.

A régi-új főigazgató középtávú tervei között a legnagyobb ívű örökségmentő projektként az Erdély tájegység létrehozása szerepel, amelynek keretében 116 épület és mintegy 30 ezer tárgy kerül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. Jövőre ebből 80 építmény és 20 ezer tárgy érkezhet meg. A kutatómunka 2006-ban kezdődött, és előreláthatólag - kedvező kormányzati döntést követően - 2018-2019-ben fejeződik be a projekt - olvasható a közleményben.

Mint írják, már elkezdődött a GyerekSkanzen koncepció megvalósítása is, amelynek keretében - a múzeum gyermekbarát jellegét erősítendő - új játszóteret, pihenőhelyeket, interaktív fényképészműhelyt, tanösvényeket, gyerekgazdaságot, gyerekboltot, bábszínházat, csodacsűrt alakítanak ki. A GyerekSkanzen program fejlesztéseinek átadása 2015 tavaszára várható.

Mint a közleményben áll, Cseri Miklós kiemelt fontosságúnak tartja a múzeumi ismeretátadási módszerek folyamatos korszerűsítését, élményszerűvé tételét. Ennek jegyében tervei szerint 2017-re kísérleti jelleggel az egyik tájegységben megvalósítják - a Nyugat-Európa több szabadtéri múzeumában már jól működő - élő színházi bemutatást, amikor korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrök elevenítik föl az adott település életmódját, szokásait egy konkrét időszakból.

A három projekt mellett a főigazgató vezetői programjában számos kevésbé látványos, de meghatározó jelentőségű elképzelés szerepel a tudományos munkára, a múzeumi háttérmunkára, a kiállítás-politikára, a múzeumpedagógiai tevékenységre, a Skanzen fenntarthatóságára, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum keretei között működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság működésére vonatkozóan.

Cseri Miklós 1957-ben Miskolcon született. A sárospataki Rákóczi Gimnázium után Debrecenben tanult a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán, 1984-ben egyetemi doktorátusi, 2010 óta címzetes egyetemi tanár.

Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1981-ben, innen került a 1987-ben a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-től megbízott főigazgatóként, majd 1996-tól kinevezett főigazgatóként dolgozott.

Cseri Miklóst 2014-ben az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki. Tevékenységi körébe tartozott a közgyűjteményi és a közművelődési terület irányítása, részt vett a kulturális alapellátás programjának kidolgozásában.

A szakember 2015 márciusában tért vissza a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba megbízott főigazgatóként, valamint a múzeum Erdély tájegységének megvalósításáért és a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztosként.

MTI

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok