loader
Egy századfordulós gyógyszertári belsőt szállítanak a Skanzenbe

Egy századfordulós gyógyszertári belsőt szállítanak a Skanzenbe

Az erzsébetvárosi István út mentén működő, távol-keleti tulajdonú bolt rejtett szépségei a Szentendrei Skanzenben születnek majd újjá.

Az üzlethelyiség belső tere mindeközben semmit sem változott, sőt, a patika egészen néhány évvel ezelőttig életben maradt. Helyét 2014-ben egy dohánybolt, néhány évvel később pedig a ma is ott lévő, távol-keleti tulajdonban lévő üzlet vette át.

A bolt számára az egykori gyógyszertári részletek teljesen feleslegessé váltak: a falra rögzített diófa elemeket jórészt OSB-lapokból összetákolt, árutól roskadozó polcok mögött rejtették el ahelyett, hogy jól látható formában bemutatták volna őket. 

A főváros tele van rejtett szépségekkel. Ezúttal sincs ez másként, a bontás azonban kivételes esetben nem valaminek az eltűnését, hanem a megújulását jelenti.

A berendezés tárgyai a Szentendrei Skanzen gyűjteményébe kerülnek, ahol 2022 tavaszán akár már a látogatók is találkozhatnak vele.

Sári Zsolt, a Skanzen főigazgató-helyettese a 24.hu kérésére elmondta: - „Jövő héten megkezdődik a Fővárosi Önkormányzat engedélyével Szentendrére költöző berendezés elemeinek szakértők általi szétszerelése, illetve elszállítása.”

A Skanzen fennállása során számos alkalommal mentett már meg eredeti épületeket, illetve belsőket, ezt a hagyományt pedig természetesen a következő években is folytatják majd. A székelykeresztúri patikaépület esetében nem az eredeti építmény áttelepítése történik majd – hiszen annak védelme eredeti helyén is biztosított –, ez azonban semmit sem von majd le a célkitűzés szépségéből, hiszen a külsőt teljes egészében megidéző másolat, illetve a belső tér autentikus része lesz majd a kiállításnak.

A gyűjtemény honlapjáról a 2022-ben átadni tervezett épületek listája is kiderül: a patika mellett egy marosvásárhelyi kávéház és nyomda, egy székelyudvarhelyi postahivatal, egy kézdivásárhelyi divatáru-kereskedés, egy sepsiszentgyörgyi ügyvédlakás, a nyárádgálfalvai templom, a kiskedei kultúrház, a tordátfalvai iskola, illetve öt falusi porta másolata is helyet kap majd a területen.

 

 

 

Forrás: 24.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok