loader
Díjat kapott a Skanzen munkatársa

Díjat kapott a Skanzen munkatársa

Szendrődiné Gombás Ágnesnek, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főrestaurátorának ítélte a Pulszky Társaság Műtárgyvédelmi bizottsága az idei Balázsy Ágnes-díjat.

Az elismerést Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára és Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke adta át a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Budapesti Nemzetközi Restaurátor Konferencián - közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.


Gombás Ágnes 1976-től dolgozik a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, 1996 óta az intézmény Restaurátor Osztályának vezetőjeként. Munkája során több tízezer műtárgy konzerválását, restaurálását, preventív védelmét látta el a legmagasabb szakmai és etikai elvárásoknak megfelelően. Gyakorló és kutató restaurátori tevékenysége mellett oktatóként az utánpótlásképzésben is aktívan részt vesz.


A Balázsy Ágnes-díjat a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület alapította 2002-ben azzal a céllal, hogy elismerje a magyar műkincsállomány megmentéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széleskörű társadalmi népszerűsítéséhez jelentősen hozzájáruló restaurátorok munkáját. A kitüntetés annak a nemzetközi tekintélyű textilrestaurátornak a nevét viseli, aki 2001-ben bekövetkezett haláláig sokat tett a hazai restaurátorszakma elismertetéséért.


A díj a restaurátorból nemzetközi hírű képzőművésszé vált Ézsiás István szobrászművész alkotása.

Forrás: MTI 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok