Barcsay-díj 2023 – Két képzőművész és egy festőművész vehette át az elsimerést

Barcsay-díj 2023 – Két képzőművész és egy festőművész vehette át az elsimerést

Több mint 50 pályázat érkezett a 2023-as Barcsay-díjra, amit pénteken adták át a három díjazottnak, Dér Virág képzőművésznek, Kis-Prumik Zoltán festőművésznek és Szabó Nóra képzőművésznek. Az ünnepséget idén is az Új Műhely Galériába szervezet a Barcsay Alapítvány. Az eseményen jelen volt Vitályos Eszter miniszter-helyettes és beszédet mondott Feledi Balázs a Barcsay Alapítvány elnöke.

Több generáció gyűlt össze pénteken az Új Műhely galériában, ahol ünnepélyes keretek között évek óta átadják a XX. századi neves szentendreivé vált festőtő elnevezett elismeréseket a Barcsay-díjat.

1989 óta minden évben díjazzák a Kárpát-medencében vagy a világ bármely táján élő, magyar ajkú, pályakezdő, 35 évet még be nem töltött művészeket a Barcsay-díjjal, amit Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapított, hogy a neves festőt, alkotásait, szellemiségét az újabb generációk is megismerhessék. A szellemiséget és Barcsay Jenő hagyatékát a jogörökös, Kónya házaspár viszi tovább, élteti a Barcsay Alapítvány keretein belül. Az idei díjátadó ünnepségnek is az Új Műhely Galéria adottotthont, ahol a vendégeket dr. Jusztusz Noémi a Petőfi Kulturális Ügynökség alkotóművészeti feleős vezetője köszöntötte. „Évente tisztelgünk Barcsay tanár úr művészete, az alkotás iránti alázata, tehetsége előtt. Engedjék meg, hogy elmondjam, hogy a mai esemény két ok miatt is szívderítő. Szentendrei lakosként tudjuk, hogy van a városban valami, ha beleszagolunk a levegőbe, akkor a művészetet is belélegezzük ezáltal. Pár évvel ezelőtt olvastam a tanár úr visszaemlékezéseit és ezekben az emlékezésekben, valahogy úgy fogalmazott, hogy valami egészen csodálatos van itt a városban, minden rendelkezésre áll, ahhoz, hogy egy ember művésszé váljék, a színek, a formák, a természet. A másik a művészek és a művészet támogatása, ami azt gondolom, hogy fontos feladatunk manapság.”

Iskola is őrzi Barcsay Jenő nevét. Az intézmény diákjai rövid műsorral készültek a névadójuk emlékét őrző eseményre, ahol a díjazottak nevét Vitályos Eszter miniszter-helyettes jelentette be. „A mai esten talán elég lenne annyit mondani, hogy 2023-ben a Barcsay-díjat Dér Virág képzőművész, Kis-Prumik Zoltán festőművész és Szabó Nóra képzőművész kapta meg. Azt gondolom, hogy ebben az egy mondatban talán benne van minden, a teljes mélységében és fontosságában. Biztos vagyok benne, hogy a kitűntetett alkotókban sem maradna hiányérzet, mert kellhet-e annál nagyobb elismerés, inspiráció és megtiszteltetés egy fiatal művész számára mint, hogy a neve, egy mondatban szerepel Barcsay Jenő mesterrel. Köszönöm a Barcsay jogutód, Kónya házaspárnak, azt az elkötelezett és elhivatott munkát, amellyel évről évre azon dolgoznak, hogy a Barcsay-díj rangja ugyanazon a méltó magasságban legyen, ahonnan elindult és létrehozták a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, ami a művészeti anatómia tantárgyban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóknak minden éveben a Barcsay-díjat adományozza.”

Az elismeréseket a jogörökös Kónya Ferenc adta át a díjazottaknak, akiket Feledi Balázs a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány elnöke méltatott beszédében. „Az alapítványi forma, ez a megoldás alkalmas arra, hogy egy nagy meghatározó művész emlékét, művészetének értékét folyamatosan bent tartsuk a köztudatban. Ez fontos misszió. Újra és újra szót ejtsünk munkássága, meghatározó voltjáról. Ugyanakkor megteremtsük a lehetőségét annak, hogy mindenre az újabb generációk figyelmét is felhívjuk, adott esetben pályázatok meghirdetésével.” A Barcsay-díjjal oklevéllel és pénzjutalommal jár. Az emlék plakettet  Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész készítette. Idén, újabb három fiatal művész pályázhat majd az elismerésre a Kárpát-medencéből.

Barcsay-díj 2023 – Két képzőművész és egy festőművész vehette át az elsimerést
Barcsay-díj 2023 – Két képzőművész és egy festőművész vehette át az elsimerést
Barcsay-díj 2023 – Két képzőművész és egy festőművész vehette át az elsimerést