loader
A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából nyílt kiállítás Szentendrén

A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából nyílt kiállítás Szentendrén

A jeruzsálemi Izrael Múzeum zsidó kéziratok és szertartási tárgyak anyagából nyílt tárlat szerdán a Szentendrei Képtárban – mondta el az MTI-nek Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) elnöke.

Az izraeli nagykövetség, az MVMSZ és a Ferenczy Múzeum kiállításának egyedülálló anyaga először szerepel magyarországi múzeumokban, a kiállított tárgyak révén a látogatók megismerhetik a legfontosabb zsidó ünnepeket.
A múzeumigazgató kiemelte: a műtárgymásolatok tematikus egységekben láthatók és a zsidó vallás legfontosabb szertartási tárgyait, illetve szertartásokon használt legfontosabb kézirattípusait mutatják be az ókortól az újkorig. 
Egyebek mellett látható miniatűr másolat a Holt-tengeri tekercsekről, a tárgycsoportok között találni amuletteket és külön egységet alkotnak a házasságlevelek - említett példákat az MVMSZ elnöke. 
A kiállításban a zsidó vallás kapcsán minden fontos fogalom felbukkan, így például a pészah, a széder, a sabbath, a purim, a megnyitó időpontja pedig éppen a hanukával esik egybe - mutatott rá Kálnoki-Gyöngyössy Márton.
Az érdeklődőket a múzeumi szövetség által készített kiállításvezető segíti a tájékozódásban, de tárlatvezetések is lesznek – tette hozzá.
A megnyitón köszöntőt mondott Ilan Mor nagykövet, a tárlatot Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár levéltári igazgatója nyitotta meg, a vándorkiállítás február végéig látható Szentendrén, utána Kaposvárra érkezik. 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok